STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li su simptomi koronavirusa drugačiji kod dece?

Možda ste mislili da deca ne mogu lako da se razbole od Korona virusa, međutim, činjenica je da postoje neka deca koja mogu biti veoma bolesna.

Od pojave koronavirusa u Kini u decembru 2019. istraživanja koja su prikupljena i analizirana, koliko je to moguće, pokušavaju da pokažu kako se virus ponaša u razlličitim starosnim grupama.

Studija objavljena 16. marta u časopisu "Pediatrics" iznela je podatke od 16. januara do 8. februara kojom je obuhvaćeno 2,143 dece u Kini. Utvrđeno je da je u slučaju COVID – 19 kod dece bila lošija slika nego kod odraslih, takođe su novorođenčad imala veću stopu težih oboljenja nego starija deca.

Nešto ispod 11 procenata novorođenčadi je bilo teško ili kritično bolesno u poređenju sa 7 procenata dece od jedne od pet godina, dok su oni stariji imali manji procenat teških simptoma.

Za roditelje može biti olakšanje to što deca uglavnom imaju blage simptome, ali je činjenica da neka deca mogu biti veoma bolesna. U Ilinoisu je 28. marta Zdravstvena organizacija prijavila prvu smrt novorođenčeta koje je bilo pozitivna na COVID-19, to je bio prvi smrtni slučaj u USA deteta mlađeg od godinu dana.

Niko zaista ne zna zašto su mlađa deca podložnija infekciji od starije, ali postoji teorija po kojoj novorođenčad i bebe još uvek nisu razvili imunitet na neki od uobičajenih sojeva koronavirusa koji normalno cirkuliše.

Pedijatar Kara Naterson autor "Decoding Boys: New Science Behind the Subtle Art of Raising Sons" je objasnila da su naučnici i lekari čuli za koronavirus pre nego što se pojavio 2020. i da to nije bilo ništa novo.

- To je porodica virusa koji izaziva običnu prehladu. Ali, činjenica da se širi svetom je potpuno nova - rekla je doktorka za "Health".

Rebeka K. Brajtman asistent i klinički professor akušerstva, ginekologije i reproduktivne medicine u "Icahn School of Medicine" objasnila je sledeće:

- Ima smisla da su bebe bolesnije od koronavirusa zato što one još uvek imaju ranjiv imuni sistem - izjavila je Brajtman za "Health".

- Kada novorođenčad postanu mališani onda su izloženi mnogim mikrobima i virusima koji služe da ojačaju njihov imuni sistem, uključujući i uobičajene sojeve Korona virusa – objasila je dr Brajtman.

- To je razlog što deca i mlađi odrasli lakše podnose COVID-19 od starijih od 65 godina. S godinama imuni sistem slabi i stariji su u velikom riziku da razviju teške simptome i završe u bolnici.

Kada su u pitanju simptomi COVID-19 oni su generalno isti i kod dece i kod odraslih, ali su kod dece malo blaži.

- Obratite pažnju na kašalj, temperaturu, curenje iz nosa i kraći dah - rekla je dr Naterson.

- Ukoliko mislite da vaše dete ima Korona virus, obratite se kućnom lekaru. Ne idite u Urgentni centar ili Hitnu pomoć ukoliko vam to nije savetovalo profesionalno medicinsko osoblje. Osobe koje nisu zaražene ne bi trebalo da se mešaju sa onima koji već imaju virus - rekla je ona.

Vaš doktor će vam savetovati kako da tretirate simptome kod deteta i kako da zaštitite ostatak porodice.

- Ukoliko je jedno dete bolesno, roditelji bi trebalo da ostatak porodice stave u karantin - rekla je dr Naterson i dodala:

- Najbolji način da ih zaštitite je da ne budu izloženi i da ukoliko imate nekog ko je visoko rizična grupa odvojite tu osobu od one koja je zaražena COVID-19.

- Najbolji način da sačuvate svoju decu je da druga deca ne dolaze u posetu, da ne izlaze iz kuće što je više moguće. Ako vaša deca baš žele da se druže držite ih na propisanoj udaljenosti od dva metra - rekla je doktorka za Health.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još