MOĆNI ĐUMBIR: Lekovita namirnica posebnog ukusa

Đumbir je svestrana namirnica. Može se dodati smutijima, raznim sokovima ili jelima. Ima brojna svojstva zbog kojih se smatra lekovitom namirnicom koja daje poseban ukus.

Ako ste ikad popili čaj od đumbira, verovatno ste upoznali njegova umirujuća svojstva. Đumbir deluje kao moćno sredstvo protiv mučnine, sadrži hemijsku supstancu gingerol koja ima anti flamatornu i antioksidativno dejstvo. Ova supstanca takođe utiče na smanjenje grčenja mišića što olakšava varenje.

Đumbir je efikasan i u smanjenju menstrualnih bolova, ali i u ublažavanju štetnih nuspojava hroničnog stresa.

Sve to duguje visokom procentu antioksidansa koji mogu pomoći telu u borbi protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska i plućnih bolesti.

Smatra se da đumbir potencijalno može da snizi nivo holesterola i ublaži tegobe prouzrokovane osteoartritisom, pa čak može da pomogne i u gubljenju kilograma.

Đumbir takođe sadrži antifugicidna svojstva, pa samim tim pomaže i u borbi protiv infekcije i jačanju imuniteta.

Ako se borite sa različitim respiratornim infekcijama ili drugim upalnim problemima, možete dodati sveži ili mleveni đumbir u svoju ishranu kako biste iskoristili njegove dobrobiti.

Međutim, važno je napomenuti da đumbir takođe može da pogorša neka stanja. Budući da ima sposobnost da zagreje telo, može da pogorša probleme sa refluksom kiseline.

Takođe može da prouzrokuje nadutost i gasove, pa treba pratiti kako će telo reagovati na đumbir i da li će stvarati probleme sa varenjem. Osobe koje već imaju ovakve probleme ne bi trebalo da koriste đumbir.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još