Tužioci Euleksa proučavaju Martijev izveštaj

BRISEL, 15. marta 2011. (Beta) - Šef Euleksa Gzavije Bu de Marnak u utorak je u Evropskom parlamentu izjavio da su se tužioci te evropske misije na Kosovu "latili izveštaja" Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i trgovini ljudskim organima na Kosovu, i to tako što sad procenjuju da li za to ima dovoljno dokaza.

Bu de Marnak je u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkog odbora EP, u Briselu naglasio da Euleks pridaje "najveću pažnju i posvećenost" izveštaju Dika Martija, usvojenom u Savetu Evrope, i ponovio stav da je Euleks sposoban da o tome sprovede valjanu istragu.

"Pokrenuta je uvodna istraga koja je za sada opšta, nije usmerena ni na koga posebno", objasnio je šef Euleksa. I, kako je dodao, "strogo pravosudno govoreći, tužioci (Euleksa) su se latili istrage (Martijevog) izveštaja, budući da procenjuju da ili ima dovoljno dokaza, ili dovoljno ozbiljnih navoda".

Bu de Marnak je naveo i da su se on i tužioci Euleksa obratili Martiju, posle objavljivanja izveštaja u Savetu Evrope, i od njega zatražili sve navode. Bu de Marnak je najavio uspostavljanje posebne ekipe tužilaca i istražitelja koji će se baviti isključivo izveštajem Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i trgovini organima ubijenih Srba na Kosovu i u Albaniji.

Pogledajte još