Oprečno o zaštiti korisnika finansijskih usluga

BEOGRAD, 15. marta 2011. (Beta) - Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je u utorak da će predloženi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga dovesti do nesigurnosti u sistemu i rigoroznih uslova za davanje zajmova i kreditih kartica.

On je na tribini u Narodnoj banci Srbije povodom Svetskog dana potrošača kazao da je problematično što je predlogom zakona predvidjeno da se i ugovori za sve kredite u otplati usklade sa novim pravilima, čime se praktično uvodi retroaktivna primena.

Viceguverner Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović odbacila je navode Udružanja banaka ističući da će kod malog broja ugovora banaka i korisnika biti potrebno uskladjivanje sa novim pravilima, jer većina ne sadrži neodredjene kamatne stope i poslovnu politiku banke, kao uslov za promenu ugovorene kamate.

Ona je rekla i da se ne očekuju problemi u primeni zakona pošto je 75 odsto banaka na srpskom tržištu iz zemalja Evrpske uniije, koje ta pravila po direktivi EU 2008/48 primenjuju od maja 2010.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošačca Srbije (NOPS) Goran Papović kazao je da potrošači traže samo da uslovi ugovaranja kredita budu potpuno jasni i da se znaju svi troškovi koji ulaz u kredit.

Pogledajte još