STRUČNJACI OTKRIVAJU: Može li koronavirus da se prenese preko obuće?

Nova studija Centra za prevenciju i kontolu bolesti ne samo da sugeriše da COVID-19 možete preneti preko obuće, već i da je moguća transmisija virusa preko vazduha.

Vaša prevencija od koronavirusa verovatno izgleda ovako: perete ruke često, dezinfikujete sopstveni prostor, uključujući namirnice koje ste kupili, praktikujete socijalnu distancu. Ali ako ste se pitali da li koronavirus može opstati na vašim cipelama - i ako može, da li to znači da su cipele u kući ogromno ne-ne - nova studija bi mogla to da rasvetli.

Kao što se već zna, glavni put prenosa korona virusa su respiratorne kapljice koje putuju kada neko sa kim ste u kontaktu kine ili kašlje a ima virus. Virus takođe može preživeti na određenim površinama, mada postoje oprečni izveštaji o tome koliko dugo virus može da živi van ljudskog tela i da li je ovaj oblik prenosa koronavirusa toliko čest.

Da bi saznali više, istraživači iz Vuhana u Kini testirali su nekoliko uzoraka vazduha i površine na odeljenju intenzivne nege (ICU) i opštem odeljenju COVID-19 u bolnici Huoshenshan. Između 19. februara i 2. marta, istraživači su prikupili uzorke površinskih briseva sa potencijalno kontaminiranih predmeta poput poda, kompjuterskih miševa, kanti za smeće, rukohvata za bolnički krevet, maski za lice pacijenata, lične zaštitne opreme zdravstvenih radnika (PPE), kao i vazduha u zatvorenom i vazduza iz ventilacije. Možda iznenađujući, rezultati objavljeni u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Emerging Infectious Diseases, pokazali su da su mnogi od ovih uzoraka bili pozitivni na COVID-19 - ali podovi su bili pomalo neočekivano žarište.

Kada se rezultati detaljno uporede, 70 posto uzoraka poda uzetih iz bolničke ICU testirano je pozitivno na COVID-19, u poređenju sa oko 15 procenata opštih uzoraka poda COVID-19, pokazuju rezultati studije.

Istraživači su u svom radu pretpostavili da je to verovatno posledica "gravitacije i strujanja vazduha" zbog kojih su kapljice virusa plutale na podovima. Oni su takođe primetili da je visok broj uzoraka poda pozitivnih na COVID-19 imao smisla jer su radnici u obe oblasti lečili pacijente koronavirusom.

Opet, verovatno nije iznenađujuće da su u studiji često dodirivane površine - a naročito one u bolničkim uslovima - poput kompjuterskih miševa, rukohvata za krevet u bolnici i maski za lice, pozitivne na COVID-19. Ali ono što je zaista iznenadilo istraživače je da je 100 procenata uzoraka obloga poda iz bolničke apoteke - gde uopšte nema pacijenata - pokazalo pozitivne testove na COVID-19. Znači, verovatno je da je virus "išao po podu" zgrade bolnice, ili bar gde god su bolnički radnici koji leče pacijente sa COVID-19 hodali (pod pretpostavkom da su radnici nosili iste cipele sve vreme), napisali su istraživači u njihovoj studiji.

- Pored toga, polovina uzoraka sa đonova cipela medicinskog osoblja ICU-a pozitivna na test - napisali su autori studije.

- Zato, đonovi obuće medicinskog osoblja mogu funkcionisati kao prenosioci.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači preporučuju ljudima da dezinfikuju đonove pre nego što izađu iz područja sa ljudima koji imaju COVID-19.

35 posto ICU uzoraka vazduha u zatvorenom prostoru i otprilike 67 procenata ICU uzoraka za vazduh bilo je pozitivno na testu, pokazuju rezultati studije. Izgleda da su uzorci uzeti iz opšteg odeljenja pozitivni na testu za COVID-19, sa 12,5 procenata uzoraka vazduha i 8,3 procenata brisa vazduha koji su pokazali tragove virusa.

- Ovi rezultati potvrđuju da izloženost aerosolu SARS-CoV-2 predstavlja rizik - piše u radu.

Generalno, stručnjaci se ne mogu da se saglase koliko je rizično prenošenje virusa putem vazduha, posebno u poređenju sa drugim putevima prenosa koronavirusa koji se zasnivaju na dokazima. Za sada, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da se COVID-19 prenosi kroz vazduh.

Treba li da vas brine pitanje prenošenja virusa preko obuće?

Pre svega, važno je ponoviti da je ovo novo istraživanje sprovedeno u bolnici koja je lečila veliki broj pacijenata pozitivnih na COVID-19.

- Bolnice, posebno ICU, imaju mnogo veću gustinu virusa u poređenju s drugim mestima, tako da nije tačna povezanost sa spoljnim svetom, pokazuju rezultati studije - kaže Purvi Parih, dr med alergolog i imunolog iz NYU Langone Medical Center.

- Uprkos tome, studija pokazuje koliko se lako virus može širiti, a da ne spominjemo koliko novih informacija istraživači stiču svakoga dana o koronavirusu - zbog čega preduzimanje određenih mera predostrožnosti samo da biste bili potpuno sigurni, zaista nije loša ideja - objašnjava dr Parih.

- Pored toga, istraživanje prenosa drugih vrsta koronavirusa sugeriše da ovi patogeni mogu da žive na većem broju površina - uključujući karton, plastiku i metal, između dva i devet dana - kaže Mari E. Šmit, dr med specijalista za zarazne bolesti.

- Na osnovu tih otkrića, "postoji šansa da koronavirus može živeti u cipelama ili na njima" satima ili danima; jednostavno je prerano da se bilo šta sa sigurnošću tvrdi - objašnjava ona.

- Verovatnoća da se COVID-19 uvuče u vaš dom preko kupovine prehrambenih proizvoda ili šetnjom ulicom i trotoarom je mala - kaže dr Šmit. Ipak, ako želite da budete sigurni i da ne pravite greške ona preporučuje da ne nosite cipele kod kuće i preduzmete sledeće mere predostrožnosti:

- Budite oprezni dok uklanjate cipele. Ako ste fizički u mogućnosti za to, pokušajte da ih uopšte ne dodirujete skidajte cipelu cipelom. Verovatnije je da ćete dodirnuti ruke ili odeću kada ih dodirnete ili pokušate da ih obrišete. Naravno, u mnogim slučajevima je to lakše reći nego učiniti - tako da u svakom slučaju obavezno odmah operite ruke nakon što svučete cipele sa nogu - objasnila je ona.

- Redovno čistite cipele. Da biste očistili cipele, prskajte gornji i donji deo proizvodima za dezinfekciju od koronavirusa odobrenim od CDC-a, ostavite dezinfekcijsko sredstvo oko minut, zatim obrišite cipele i odmah operite ruke - kaže dr Šmit.

- Za cipele koje mogu da idu u mašinu za pranje veša, najbolje je da ih perete na visokim temperaturama, što može dodatno da pomogne u ubijanju tragova koronavirusa. Odredite cipele za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Ili, opet, razmislite o tome da u kući uopšte ne nosite cipele. Stavite cipele na papir i setite se da čistite pod ispod cipela po potrebi - dodaje ona, a piše "Shape".

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još