Overena kopija

Poslednji film poznatog iranskog reditelja, Abasa Kjerostamija, "Overena kopija" (Copie conforme) doneo je Žilijet Binoš priznanje za najbolju glumicu na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu.

Ovo je priča o susretu žene i muškarca u malom selu u južnoj Toskani. Muškarac je britanski pisac koji je upravo održao predavanje na konferenciji. Žena, Francuskinja, vlasnica je galerije. Ovo je univerzalna priča koja može da se dogodi bilo kome, bilo gde...

"Overena kopija" je prvi Kjerostamijev film snimljen van Irana. Ovo je takođe prva uloga britanskom operskom pevaču, Vilijamu Šimelu, partneru Žilijet Binoš u priči o dvoje ljudi koji se sreću u Italiji i provode ceo jedan dan zajedno. Dok obilaze mali grad u Toskani, i razgovaraju o umetnosti i životu, ostaje nejasno da li su oni potpuni stranci koji se pretvaraju da su bivši ljubavnici, ili bivši ljubavnici koji se pretvaraju da su stranci.

Poređen sa Roselinijevim "Putem u Italiju", kao i "Eni Hol" Vudija Alena, ovo je film koji proučava suptilne međuljudske odnose, dekonstruiše brak i proučava odnos između autentičnih iskustava i onoga što je samo imitacija, zamagljujući odnos između ta dva.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.