KAD MENSTRUACIJA IZOSTANE: Najčešći razlozi neredovnog ciklusa

Na samom vrhu nalazi se stres, a evo i koji su se još uzroci našli na listi.

Naglo mršavljenje i ekstremne vežbe mogu da dovedu do poremećaja menstrualnog ciklusa. Inače, stručnjaci ističu da je ovakvo ponašanje "evolucijski način zaštite žene od trudnoće u trenucima velikog napora i stresa".

Stres izazvan traumatičnim događajima kao što su smrt ili bolest bliske osobe, prekid veze, gubitak posla, pa čak i preseljenje, mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije. Stres, zapravo, utiče na hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u organizmu, pa i na one zadužene za menstrualni ciklus.

Kontraceptivna sredstva takođe mogu biti jedan od razloga za izostanak menstruacije, bilo da su u vidu tableta, injekcija ili spirale. Ginekolozi, stoga, napominju da, ukoliko se ovako nešto dogodi, ne treba paničiti već posetiti svog lekara.

Preuranjena menopauza praćena valunzima, odnosno iznenadnim napadima vrućine, noćnim znojenjem i suvoćom vagine isto može da dovede do izostanka menstruacije. Ovo stanje kod žena mlađih od 40 godina može biti vrlo neprijatno, zbog čega obavezno treba da provere hormonalni status.

Bolesti u vidu policističnih jajnika, celijakije ili problema sa štitnom žlezdom, takođe mogu da kumuju neredovnosti menstrualnih ciklusa. A da bi se ustanovilo da su za takvo stanje odgovorne baš navedene bolesti, odgovor obavezno treba potražiti kod odgovarajućeg specijaliste.

Izvor: Magazin.novosti.rs/Yumama.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još