STRUČNJACI TVRDE: Provetravanje smanjuje prenošenje koronavirusa za 80 odsto

Profesor na Univerzitetu Kembridž, Šon Ficdžerald, rekao je da su istraživanja pokazala da dobra provetrenost u zatvorenim prostorijama smanjuje mogućnost prenošenje koronavirusa za 70 do 80 odsto.

Ficdžerald je član Kraljevske akademije za inženjerstvo na Kembridžu i kaže da kad god može, "provetrava prozore koji su godinama bili zatvoreni".

- Ukoliko ne mogu da otvorim prozor, izlazim iz prostorije. Odbijam da budem u zatvorenoj prostoriji koja nema dobru ventilaciju - rekao je Ficdžerland, a preneo Bi-Bi-Si.

On podržava preporuke brojnih zdravstvenih organizacija da se redovno peru ruke, drži socijalna distanca i maske, ali dodaje da bi provetravanje trebalo da bude četvrta stavka na listi stvari koje je obavezno uraditi, "međutim, nje nema uopšte", dodaje on, javlja Tanjug.

- Moja briga je da najhladnije vreme još nije stiglo, ali vidim već da su se ljudi zabarikidirali zbog hladnoće i da su im prozori uglavnom zatvoreni. Bojim se da sa novim, daleko zaraznijim sojem kovida 19, moramo da shvatimo da je sada još važnije da aerosoli u vazduhu moramo da držimo na neuporedivo nižem nivou - zaključio je on.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još