PRVOJ PRATILJI UPUĆENE PRETNJE SMRĆU: Rasizam zasenio izbor za mis Francuske

Iako Ejpril Benajum (21) nije izabrana za mis Francuske, već za prvu pratilju, preko noći je postala poznatija od pobednice zbog 40.000 antisemitskih poruka i pretnji smrću koje je primila zbog svog porekla. Ovakav izliv rasizma je toliko šokirao Francusku da je ministar unutrašnjih poslova angažovao žandarmeriju, a tužilaštvo otvorilo istragu o celom slučaju. Ministar pravde Erik Dipon Moreti je obećao da će svakoga stići pravda ko misli da može da iskaže mržnju prema strancima.

Društvene mreže su se usijale od govora mržnje nakon što je ova lepotica iz Provanse u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavila da je njena majka srpsko-hrvatskog porekla, a otac polu-Izraelac i polu-Italijan. Preko Tvitera su ovoj devojci koja delom ima i srpske krvi počele da stižu na hiljade uvredljivih i rasističkih poruka tipa "zažalićeš što si živa", te "Ujače Hitler, zaboravio si da istrebiš gospođicu Provansu".

Ovo nije prvi put da senka rasizma padne na izbor za najlepšu devojku Francuske. Prošle godine je na meti izliva mržnje preko društvenih mreža bila Klemen Botino jer je bila crnkinja iz Gvadalupea, a ranije je neprimerenim komentarima zbog boje kože bila izložena misica Evelin de Larihadi, zato što je Azijka.

Televizijski kanal TF1, koji je i jedan od organizatora ceremonije, osudio je ovakve izjave, dok je drugoplasirana na izboru za mis 2020. izjavila da je tužno što se ovako nešto dešava u 2020. godini, da to osuđuje, ali da je takve pretnje uopšte ne dotiču.

- Francuska je kosmopolitska zemlja, takmičarke za mis dolaze iz različitih sredina, različitih kultura, različitih regiona, i to je sjajno u ovom takmičenju - rekla je Ejpril Benajum za lokalni list "Provans".

Benajum je, ipak na kraju dodala da će tužiti ljude koji su se uključili u virtuelni napad na nju. Osam miliona ljudi pratilo je takmičenje na francuskoj televiziji, i to je bila emisija s rekordnom gledanošću u vreme kad su Francuzi pod strogim merama zaštite od širenja kovida 19. Amandin Peti (23) ponela je prestižnu titulu, ali njena pobeda i ceo događaj je zasenila mržnja prema prvoj pratilji.

Gotovo svi političari u Francuskoj su ustali u odbranu April Benajum od onlajn nasilja. Marlen Šćijapa, ministarka za državljanstvo, osudila je "neviđeno celonoćno nasilje" protiv devojke na društvenim mrežama.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da bi Tviter uključujući i ostale društvene mreže trebalo da brže reaguju kako bi se iz javnog prostora uklonio govor mržnje.

- EU je izašla sa nacrtom novog zakona o digitalnim uslugama. Ono što predlažemo jeste da internet platforme povodom ovakvih krivičnih dela odmah reaguju na zahteve vlasti - istakao je Breton za televiziju BFM.

Ministar pravde Erik Dipon Moreti kaže da će krivično gonjenje onih koji plasiraju poruke mržnje putem društvenih mreža biti lakše kada se usvoji zakon protiv ekstremizma koji je predložila francuska vlada.

- Svakoga ko bude upućivao ovakve pogane postove sa sofe u dnevnoj sobi može očekivati da se nađe u sudnici već sledećeg dana - poručio je Dipon Moreti preko Tvitera.

U međuvremenu su tri udruženja, Unija francuskih jevrejskih studenata (UEJF), SOS Rasizam i SOS Homofobija, podnela prijavu protiv Tvitera optužujući ovu društvenu mrežu da nije na vreme reagovala da spreči emitovanje antisemitskih postova. Iz UEJF-a kažu da je broj uvredljivih poruka toliko velik da je Tviteru bilo lako da ih blokira pomoću filtera za ključne reči.

- Tražimo od velikih društvenih mreža da urade ono što je neophodno. Oni bi trebalo da prestanu da misle da su njihova pravila iznad pravnih normi zemalja u kojima posluju - istakao je predsednik UEJF Noemi Madar.

Arijel Goldman, predsednik Ujedinjenog jevrejskog socijalnog fonda, povezao je epidemiju virusa korona sa ovim sramnim incidentom i izjavio da vakcine protiv antisemitizma još nema ni u naznakama.

Francuska, koja ima najveće jevrejsko stanovništvo u Evropi, beleži porast antisemitskog vandalizma i govora mržnje koje je predsednik Emanuel Makron već nazvao "neprihvatljivim".

Izvor: Politika.rs
Foto: aprilbenayoum/Instagram

Pogledajte još