"Beogradsko četvorojevanđelje" u Muzeju grada Beograda

Izložba "Beogradsko četvorojevanđelje" biće otvorena danas u "Konaku kneginje Ljubice" i trajaće do 29. januara 2021. godine.

Muzej grada Beograda u svom fondu čuva vredan primerak Beogradskog četvorojevanđelja, prve knjige štampane u Beogradu, 4. avgusta 1552. godine. On sadrži kompletan tekst na 211 listova i jedan je od najbolje očuvanih, od ukupno četrdesetak sačuvanih primeraka. Štampan je na papiru, u folio formatu, krupnim ćiriličnim slovima na srpskoslovenskom književnom jeziku. Ukoričen je u kožni povez s metalnim kopčama, a korice su urađene u zlatotisku.

Jevanđelje (Novi zavet) najznačajnija hrišćanska bogoslužbena knjiga, u kojoj su ispričani život, učenja i dela Isusa Hrista, kao i njegovo stradanje i vaskrsenje. Ostaje zabeleženo da je Beograd jedini grad na Balkanskom poluostrvu koji je u 16. veku imao štampariju za knjige na srpskoslovenskom jeziku. Zanimljiva je i okolnost da beogradska štamparija nije nastala pod okriljem Srpske pravoslavne crkve, u manastiru, već u gradu, u svetovnoj sredini. Sa Beogradskim četvorojevanđeljem je zapravo otpočelo štampanje knjiga u Beogradu, nastavljeno tek po obnavljanju srpske državnosti u 19. veku, u Kneževini Srbiji, 1831. godine.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još