Ambasador Izraela otkrio tablu sa imenom Tomija Lapida

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i supruga pokojnog Tomija Josefa Lapida Šulamit Lapid otkrili su uličnu tablu sa imenom Tomija Lapida u novosadskom naselju Veternik. Na svečanoj ceremoniji Ambasador Kol je zahvalio gradonačelniku i Gradu Novom Sadu što su ulici dodelili ime rođenog Novosađanina. „Ovo je čin prijateljstva i priznanja čoveku koji je preživeo holokaust i postao vodeći političar i novinar u Izraelu, mada nikada nije zaboravio svoj grad i zemlju porekla“, rekao je ambasador Kol.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da je Tomi Lapid bio građanin Novog Sada koji je otišao u Izrael i tamo napravio sjajnu karijeru. „Ovo je prilika da kažemo koliko su nam važni odnosi sa državom Izrael, ali i da osudimo antisemitske izjave koje su se pojavljivale u javnosti. Sve koji daju takve izjave pozvao bih da dođu u Novi Sad na obeležavanje Novosadske racije, da vide šta može da uradi govor mržnje“, dodao je Pavličić.

„Timi je bio Jevrejin, Izraelac i ponosni Srbin. Bio je deo generacije koja je izgubila ulicu detinjstva, a sada mu Novi Sad vraća njegovu ulicu. Od srca hvala“, izjavila je Šulamit Lapid i naglasila da je njen suprug bio samoprozvani ambasador Srbije u Izraelu i gde god da je boravio.

Tomi Josef Lapid bio je istaknuti izraelski publicista i liberalni političar. Rođen je u Novom Sadu 1931. godine, gde je proveo detinjstvo, a nakon što je preživeo holokaust sa porodicom je emigrirao u Izrael. Godinama je radio kao novinar u listu Mariv (Maariv), izdavač i direktor Izraelskog javnog servisa. Krajem devedesetih ušao je u politiku i postao poslanik u Knesetu, predvodeći liberalnu stranku Šinui. Bio je ministar pravde i zamenik premijera u vladi Arijela Šarona (2001-2006). Nakon obnavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i Srbije 1991. godine, Lapid je bio glas Srbije u izraelskoj javnosti i pobornik jačanja odnosa dve zemlje. Preminuo je u Tel Avivu 2008. godine.

Pogledajte još