PRVI KONTINGENT: U Srbiju stiglo 2.400 doza Sputnjik V vakcine

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V stigla je danas u Srbiju i prvi kontingent od 2.400 doza je dopremljen na Institut Torlak.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu, koja ima vakcine dva različita proizvođača – Fajzer i Sputnjik V.

- Na kraju smo teške 2020. godine u kojoj konstantno vodimo borbu protiv koronavirusa, međutim, sada imamo lepe vesti i ovo je značajan dan za građane Srbije. Imamo dve vakcine dva različita prozvođača koje su različite po tipu delovanja. Jedna je RNK vakcina, a druga je bazirana na adenovirusu. Zajedničko je da su obe vakcine izuzetno kvalitetne, bezbedne i daju dobre rezultate - rekao je Đerlek, javlja Tanjug.

On je dodao da je država pokazala odgovornost prema zdravlju građana i ispunila ono što je obećala i da sada postoje, kako je rekao, dva "jaka aduta" da se ozbiljnije suprotstavimo kovidu 19 i da počnemo normalno da živimo.

- Apelovao bih na sve građane, i kao čovek, i kao lekar, da se masovno odazovu vakcinaciji - rekao je Đerlek i dodao da je vakcina jedino sredstvo koje može pomoći u teškoj borbi protiv koronavirusa.

Đerlek je kazao da postoji najava da će već 4. januara doći novi kontigent Fajzerove vakcine koji će se dopremati na nedeljnom nivou po nekih 20.000 doza, tako da bi u januaru Srbija trebalo da dobije 78.000, u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza te vakcine.

- Što se tiče Sputnjika V za dan-dva se očekuje uvozna dozvola i sertifikat za upotrebu tako da se upotreba može očekivati odmah posle Nove godine - rekao je Đerlek.

Očekuje da će već u drugoj polovini januara početi masovna vakcinacija, navodeći da tu pre svega misli na početak paralelne vakcinacije zdravstvenih radnika u kovid sistemima.

Đerlek je kazao da očekuje i kinesku vakcinu, međutim, u ovom trenutku nema informaciju kada će ona tačno stići, ali napominje da su u pitanju danu kada će Srbija dobiti papire i uzorke kineske vakcine.

Upitan hoće li građani moći da biraju vakcinu, Đerlek je odgovorio da su sve dobre i bezbedne i da se može birati, ali naravno u zavisnosti od toga šta ima na lageru.

- Ako je neko, primera radi, zaintresovan za Sputnjik V, a mi nemamo tu vakcinu na lageru, onda će morati da sačeka - rekao je Đerlek i podvukao da su sve vakcine besplatne.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.