ČETIRI PREPORUKE: Pripremite telo i um za hladne dane

Zima donosi mnoge promene zbog čega je potrebno svoje telo pripremiti na adekvatne načine. Da biste je dočekali spremni, potrebno je par načina koji će vam pomoći da pripremite svoje telo i um.

Vežbanje i disanje

Nije leto jedino vreme u toku godine kada bi trebalo da budemo u formi - bilo bi najbolje kada bi formu održavali tokom cele godine, a da biste to učinili preko zime - potrebno je da radite lagane vežbe od kojih se nećete previše umarati i znojiti.

Umerenim vežbanjem tokom zime održavate imunitet jakim, što je veoma važno u toku sezone gripa, virusa i prehlada. Trening ne bi smeo da bude previše naporan jer je naš organizam tokom zime opterećen teškom hranom i kalorijama koje unosimo, a i kada je napolju hladnije trošimo više energije, pa nema potrebe da i trening bude previše zahtevan.

Kako bi organizmu uštedeli energiju koja je potrebna da se održava odgovarajuća temperatura tela trebalo bi kao još jednu aktivnost tokom zime uvesti i meditaciju ili barem pokušati da uz duboko disanje umirite telo i povratite stabilnost. I šetnja u prirodi može biti neka vrsta meditacije jer će delovati umirujuće na nervni sistem.

Više sna

Tokom zime dani su znatno kraći, a noć stiže mnogo ranije, pa bi trebalo da ispratite ove promene u prirodi - i da legnete ranije, odnosno da više spavate. Isto kao što je i priroda uspavana, tako je i našem telu potrebno više sna kako bi funkcionisalo na pravi način tokom hladnijeg perioda u godini.

Jača, topla hrana

Zima diktira i potrebu za drugačijim načinom ishrane, pa je tako poželjno da zimi hrana koju jedete bude kuvana ili pečena, odnosno da jedete toplu hranu, a akcenat bi trebalo da bude na povrću kao što je kelj, blitva, krompir, bundeva, prokelj, kupus, repa, cvekla. Kao zimska hrana preporučuje se blago prepečena teletina i jagnjetina, a kada su začini u pitanju - najbolji su đumbir, čili ili cimet koji povoljno utiču na varenje u sezoni slavlja, a njih pored obroka možete stavljati i u čaj.

Utopljavanje

Sve niže temperature napolju podrazumevaju da ćete se oblačiti toplije kako bi sačuvali svoje zdravlje. Najvažnije je da utoplite vrat i stopala, a osim adekvatnom odećom, svoje telo možete ugrejati nekim ukusnim toplim napitkom. S obzirom na to da je tokom zime potrebno unositi veću količinu tečnosti - pa čak i do dve litre, najbolje bi bilo da konzumirate što više čajeva koji, osim što su veoma ukusni, imaju i lekovito dejstvo na naš organizam.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još