Helikopteri bacaju vodu na Fukušimu

0

TOKIO, 17. marta 2011. (Beta-AP) – Japanski vojni helikopteri bacaju velike količine vode na nuklearnu centralu "Fukušima 1", teško oštećenu cunamijem, u nastojanju da ohlade pregrejano nuklearno gorivo kako ono ne bi počelo da se topi

TOKIO, 17. marta 2011. (Beta-AP) – Japanski vojni helikopteri bacaju velike količine vode na nuklearnu centralu “Fukušima 1“, teško oštećenu cunamijem, u nastojanju da ohlade pregrejano nuklearno gorivo kako ono ne bi počelo da se topi, javlja britanski Bi-Bi-Si.

Istovremeno, japanska policija saopštila je novi bilans žrtava zemljotresa i cunamija prema kojem je poginulo 5.178 ljudi, dok se 8.606 smatra nestalim.

U hladjenje reaktora u “Fukušimi 1” će se uskoro uključiti i vodeni topovi, a uprava centrale se nada da će tokom dana ponovo uspostaviti dotok struje do postrojenja, što je neophodno da se reaktiviraju sistemi za hlađenje, zaustavljeni u petak, kao i rezervni generatori.

“Ako uspemo da vratimo struju, moći ćemo da aktiviramo razne električne pumpe i da ulijemo vodu u reaktore i bazene za potrošeno nuklearno gorivo“, rekla je predstavnica kompanije Tokio elektrik pauer koja upravlja “Fukušimom 1”.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.