BOGAT IZVOR PROTEINA: Mesna dijeta - skinite 15 kilograma za mesec dana

Mesna dijeta je način ishrane karakterističan po tome što se isključivo jede samo meso i pije samo voda. Traje mesec dana i veoma je jednostavna. U pojedinim slučajevima može trajati i duže, a to je najčešće tri meseca.

Za razliku od ostalih dijeta specifična je po vrsti obroka na dnevnom meniju, jer se svakodnevni obroci sastoje samo od mesa.

Životinjsko meso i mlečni proizvodi su bogati izvor proteina u ishrani. Ali pošto je ova dijeta karakteristična po obrocima samo od mesa, proteini igraju veoma važnu ulogu.

Znate da je unos proteina veoma važan za nesmetano funkcionisanje organizma i za zdravlje uopšte. A meso kao nepresušan izvor ovog proteina je prava stvar ako želite da ga jedete više nego inače i da uživate u njegovom ukusu.

Proteini mogu biti životinjskog i biljnog porekla, ali su nama sada bitni proteini životinjskog porekla. Belo meso nije masno i izvor je nemasnih proteina. Crveno meso (prasetina, govedina…) jeste, ima u sebi dosta masti pa ga treba jesti u umerenim količinama.

Najzdravije meso i najbogatiji izvori proteina su riba, bez obzira što spada u posno meso. Isto je i za belo meso, jer ne sadrži masnoće te ga treba više jesti. Generalno, životinjska mast zadovoljava dodatne nutritivne potrebe, obezbeđuje energiju, minerale i vitamine kako bi naše telo ostalo funkcionalno i zdravo.

Dijeta od mesa je korisna upravo zbog proteina koji se unose u organizam.

Čista mesna dijeta

Čista mesna dijeta je kada jedete meso 100 odsto. Takođe to podrazumeva da se od tečnosti pije samo voda – obična sa česme, kupovna negazirana, mineralna voda, izvorska…

Ne piju se sokovi – gazirani i negazirani, topli napitci, energetska pića i drugo.

Ukoliko imate naviku da svakog dana popijete čaj ili kafu, pokušajte da se suzdržite mesec dana od tih zadovoljstava. Jeste teško, ali nije nemoguće. Ako želja za omiljenim napitkom ipak preovlada, ograničite se na minimalan broj ispijenih šoljica.

Najbolje je da bude jedna dnevno, ali svakako prvo pokušajte bez toga.

Ako po malo jedete i drugu zdravu hranu poput voća i povrća, to onda nije čista mesna dijeta. Sa ovom dijetom možete da očekujete rezultate i kod celulita.

Dijeta od mesa - Karakteristike

Pre nego što počnete, preispitajte sebe da li ste spremni da prihvatite i istrajete u ovoj dijeti, načinu i pravilima ishrane narednih mesec dana.

Dijeta od mesa nije naporna, ali zahteva dosta ulaganja, truda i strpljenja kako bi se prvi rezultati primetili.

Pored toga, postavite sebi tri pitanja i imaćete odgovor:

- da li možete finansijski da ispratite svakodnevnu kupovinu mesa (nije jeftina),
- da li možete da jedete svako meso (belo, crveno, riblje, iznutrice…)
- da li ste alergični na meso (alergija se ne dešava često ali je moguća, naročito na piletinu, ribe i morske plodove).

Ukoliko ste pokšavali sa dijetama, ali vam nije išlo od ruke da ih ispoštujete do kraja, ova je skroz drugačija od ostalih i možda prava stvar za vas. Pokušajte da je doživite kao vrstu izazova koji traje 30 dana, zatim postavite ciljeve i potrudite se da ih maksimalno ispoštujete.

Kada počnete da primenjujete mesnu dijetu obavezno pratite sve promene, kako biste videli koje ste rezultate ostvarili i koliko.

Kolika količina mesa treba da se pojede?

Količina koju ćete pojesti je relativna stvar. Bitno je da jedete kada ste gladni i sve dok ne osetite da ste siti. Apetit se može menjati, možda više tokom prve nedelje ali to traje samo dok se ne naviknete. Veoma je važno da ne gladujete.

Dok traje mesna dijeta, ljudi koji je se pridržavaju mogu pojesti čak i do kilo mesa dnevno. Ponekad je to i više, dešava se i oko dva kilograma mesa za jedan dan. Ali to je sada individualna stvar i zavisi od svake osobe posebno.

Nema hleba ni testenine, nema salate, nema dodataka poput sira i slično. Samo meso.

Koliko obroka treba da ima mesna dijeta?

Dijeta od mesa je način ishrane i broj obroka se ništa posebno ne razlikuje od svakodnevnih navika i rituala. Potrebno je da jedete tri obroka dnevno, a sam raspored doručka, ručka i večere zavisi od vaših životnih navika.

Doručak je najvažniji obrok zato što nam daje energiju tokom čitavog dana. Tako da, ujutru kada ustanete - obavezno doručkujte.

Večera ne treba da se izbegava jer je isto jako važna. Samo vodite računa koliko jedete i nemojte da preterujete, zato što se hrana noću dugo vari. Pored toga meso se jako dugo vari u želucu i to traje minimum tri – četiri sata.

Mesna dijeta daje odlične rezultate, a neki od njih su:

- vraća energiju,
- reguliše san,
- povećava toleranciju na bol u slučaju neke povrede,
- poboljšava koncentraciju i raspoloženje,
- smanjuje stres,
- ojačava i olakšava sistem za varenje hrane,
- dijete sa visokim sadržajem masti povećavaju nivo testoserona.

Ostale promene koje ova dijeta od mesa donosi tokom samog trajanja su brzo smanjivanje kilaže i bolja cirkulacija krvi kroz organizam.

Pored ovog veoma netipičnog, a delotvornog načina, uvek možete da isprobate još neki trik koji će vam pomoći da efikasno skinete salo i naslage na stomaku. Nema veze što ste na redovnoj dijeti.

Šta smete jesti?

Tokom ove dijete mogu se jesti sve vrste mesa:

- crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina, divljač i ostalo)
- belo meso (piletina, ćuretina, ribe, morski plodovi – rakovi, hobotnice, škampi…)
- iznutrice.

Mesna dijeta može biti veoma ukusna. Meso se može spremati na više načina, kao celo ispečeno ili ako više volite nedovoljno pečeno, kada meso u sredini ostane sirovo. Kako ne bi pali u iskušenje da odustanete već da u svakom obroku uživate, potrudite se da spremate raznovrsna i ukusna jela.

Koliko se kilograma gubi?

Tokom trajanja ove dijete u početku može se izgubiti nekoliko kilograma samo ako se pridržavate pravila, što je veoma dobar pomak u odnosu na sam početak kada se ništa nije dešavalo. Ali opet, mnogo zavisi i do koje željene težine želite da stignete.

Istraživanja pokazuju da se može smanjiti od 3 do 5 kilograma nedeljno, što je u proseku između 10 i 15 kilograma za mesec dana. Ali opet, to je možda u idealnom slučaju.

Realnije i zdravije je da se kilaža smanjuje postepeno, a to je za mesec dana negde 5-6 kila. Nije zdravo ni da se mnogo mršavi, a svakako postoje granice kojima je određeno kolika je kilaža normalna u odnosu na visinu i na prethodnu telesnu težinu.

Ali, mesna dijeta je u ovom slučaju svakako dobar način da se skine koje kilo više.

Na internetu se mogu pronaći tvrdnje kako se mesnom dijetom može skinuti oko 10 kilograma nedeljno i čak oko 20 kilograma za mesec dana. Ali... Te brojke bi možda bile približne kada se radi o slučajevima gojaznih osoba, kada imaju mnogo više od 100 kilograma.

Međutim, u normalnim okolnostima i kada postoji želja da se skine nekoliko viška kilograma ove brojke nisu realne i veoma je teško izvodljivo. Pored toga, nije ni zdravo za tako kratko vreme izgubiti toliko puno kilograma.

Ukoliko se dijeta započne sa mnogo više kilograma nego što je to normalno, može se očekivati veći gubitak, ali najviše do 15 kg mesečno. To je u proseku oko 3-4 kg nedeljno. U tom slučaju mesna dijeta treba da traje barem tri meseca, umesto mesec dana.

Efekti će sigurno biti primećeni. To je moguće samo ako se strogo osoba pridržava dijete, poštuje sva pravila, ne pravi izuzetke i ako se redovno kreće ili vežba.

Izvor: Stil.kurir.rs/Onaportal.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još