fbpx

Zakasnela zabrana izvoza pšenice

BEOGRAD, 17. marta 2011. (Beta) - Direktor novosadske Produktne berze Žarko Galetin ocenio je u četvrtak da je zakasnela i iznudjena mera Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza pšenice i da će do ovogodišnjeg roda žito morati da se uvozi.

"Izvoz pšenice iz Srbije trebalo je da bude obustavljen krajem prošle godine, kad je bilo jasno da zbog visokih cena na svetskim berzama neće biti dovoljno pšenice za podmirivanje domaćih potreba", rekao je Galetin za Betu.

Njegove su procene da će do žetve morati da se uveze od 350 do 400.000 tona pšenice.

"Najbolje bi bilo da je Vlada istovremeno sa merom o zabrani izvoza pšenice odlučila da smanji carine na uvoz te robe", rekao je Galetin. Trenuta cena pšenice na Produktnoj berzi je 29 dinara za kilogram, a na početku otkupa prošlogodišnjeg roba bila je 10 dinara. Država je pšenicu koju je otkupljivala za robne rezerve plaćala 12 dinara za kilogram.

Zbog povoljnih cena na inostranom tržištu iz Srbije je izvezeno oko 650.000 tona ppšenice iz prošlogodišnjeg roda, što je 150.000 tona više od predvidjenog. Prošle godine požnjeveno je 1,65 miliona tona žita, a Srbija je raspolagala i sa 520.000 tona zaliha.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.