Proterano 30.000 Srba, niko nije odgovarao

GNJILANE, 17. marta 2011.(Beta) - Posle nasilja na Kosovu 17. marta 2004. godine iz Kosovskog pomoravlja proterano je oko 30.000 Srba, a do sada nije pronađen nijedan počinilac ubistava, pljački i prebijanja Srba koji su se tada dogodili, izjavio je načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić.

Nikolić je agenciji Beta rekao da se uslovi za život Srba u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo nisu promenili od 1999. godine, pa ni 2004. godine.

Istakao je da se iseljavanje svake godine nastavlja zbog kombinacije ekonomskih i bezbednosnih razloga, nedostatka perspektive, a prividne slobode kretanja ima, ali uz strah koji je "lična kategorija".

"Iseljavanje traje, a povratka nema. Bezbednosna situacija ne zavisi od Srba i mi smo toga svesni, ljudi putuju a koliko je ko uplašen to svako zna za sebe. Od 2004. godine do danas nije se ponovilo takvo masovno nasilje nad Srbima, ali je bilo pojedinačnih oblika nasilja, kamenovanja, zastrašivanja, bacanja bombi na srpske kuće, zločina za koje počinioci nikada nisu nađeni", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, život Srba u Kosovskom pomoravlju nakon sedam godina od martovskog nasilja odvija se uz nedostatak komunikacije, jer su pre godinu dana isključeni svi operateri srpske mobilne i fiksne telefonije, uz nešto redovnije snabdevanje strujom za su koju računi ekstremno visoki s obzirom na standard stanovništva, i uz tešku socijalnu situaciju.

Pogledajte još