Dijalogom do istorijskog pomirenja Srba i Albanaca

ČIKAGO/BEOGRAD, 17. marta 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak da konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine treba da bude istorijski mir između Srba i Albanaca, utemeljen na istinskom pomirenju.

U govoru na Viton koledžu povodom godišnjice etnički motivisanog nasilja nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004, Jeremić je naglasio da je uslov za istinsko pomirenje puna istina o zlodelima iz prošlosti, i sa srpske i sa albanske strane.

"Dijalog je jedini put do mira na Kosovu", rekao je Jeremić u govoru naslovljenom "Kosovo: Borba za identitet i pomirenje" u Centru Denis Hastert za ekonomiju, državnu i javnu politiku na Viton koledžu, hrišćansko evangelističkoj akademskoj instituciji.

Jeremić je podvukao da Srbija ni pod kojim okolnostima nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova dodajući da su "protekle tri godine pokazale da ne postoji alternativa kompromisnom rešenju, do kojeg se može doći samo pregovorima".

On je ocenio da "razgovori koji su konačno započeli pre nekoliko dana predstavljaju dobar početak" jer "mogu da pomognu da se odagna strah prouzrokovan nasiljem i jednostranošću".

Pogledajte još