DR PREDRAG KON O MASOVNOJ IMUNIZACIJI: Jasno se vidi izlaz iz zdravstvene krize, brzina zavisi od nas

Član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv koronavirusa epidemiolog dr Predrag Kon istakao je danas da će naša država obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju, a da će njena efikasnost zavisiti od odziva stanovništva.

On je u objavi na svom Fejsbuk profilu naglasio da je za potpuno suzbijanje koronavirusa potreban kolektivni imunitet od preko 80 odsto.

- Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti... Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele... do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju - napisao je dr Kon.

Dodao je da od vakcinacije ne bi trebalo praviti temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti i solidarnosti.

- Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas - zaključio je on.

Izvor: Blic.rs
Foto: PRVA - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još