Japan zatražio pomoć SAD

0

JAMAGATA, 18. marta 2011. (Beta-AP) – Japan je u petak zatražio američku pomoć za rešavanje krize sa nuklearnom centralom Fukušima 1, čiji su reaktori opasno pregrejani nakon što je razorni cunami izbacio iz stroja sisteme za hlađenje

JAMAGATA, 18. marta 2011. (Beta-AP) – Japan je u petak zatražio američku pomoć za rešavanje krize sa nuklearnom centralom Fukušima 1, čiji su reaktori opasno pregrejani nakon što je razorni cunami izbacio iz stroja sisteme za hlađenje.

Istovremeno, šef agencije Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju (IAEA) upozorio je da japanske vlasti u Fukušimi 1 vode trku s vremenom kako bi zaustavile katastrofu i ukazao da je za uspeh te trke potrebna globalna saradnja.

Vojna vatrogasna vozila su se uključila u polivanje reaktora broj tri vodom kako bi se sprečilo topljenje nuklearnog goriva u njemu a samim tim i od oslobađanja radijacije. U pripravnosti su i jedna vatrogasna kola američke vojske, rekao je neimenovani zvaničnik japanske vojska i dodao da će vozilom, ako uđe u akciju, upravljati japanski radnici.

U razornom zemljotresu koji je pogodio severoistok Japana dana evidentirano je do sada 6.539 poginulih, saopštila je japanska policija.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.