NEKADA JE PREDSTAVLJALA VRHUNAC LUKSUZA I ELEGANCIJE: Da li je došao kraj bundama od nerca?

Kako je zbog rizika od koronavirusa hiljade vizona moralo da se pobije, mnogi se pitaju da li je bundama od nerca zauvek došao kraj.

Možda nijedan film ne ilustruje bolje ulogu bunde od nerca u američkoj pop kulturi od filma "Baterfild 8", iz 1960. godine u kojem je Elizabet Tejlor tumači promiskuitetnu zavodnicu čija krađa krzna pokreće lanac događaja koji dovodi do njene tragične smrti.

U to vreme, bunda od nerca je predstavljala vrhunac luksuza i elegancije. Decenijama duga kampanja modne kuće "Blekglama" – "Kako se postaje legenda?" koja je reklamirala kapute napravljene od sjajnih crnih američkih vizona iz oblasti Velikih jezera, određivala je ko je ko u svetu glumica i filmskih diva, uključujući Bet Dejvis, Džudi Garland i Barbru Strejsend 1968. godine i Dženet Džekson 2010. i 2011.

Tokom vrhunca koji je dostignut ranih osamdesetih, bunda od nerca je koštala između 8.000 i 50.000 dolara, ali bilo je i primeraka koji su dostizali cenu i veću od 400.000 dolara za bunde od crnog ruskog vizona.

Danas je priča sasvim drugačija.

- Bunde od nerca su zastarele - tvrdi Laura Sofi Kok, britanska poznata ličnost i modna urednica.

U Danskoj su krajem novembra desetine hiljada vizona, po vladinom nalogu iz straha da bi možda moglo doći do mutacije koronavirusa, uništeni, a najveća svetska aukcijska kuća za promet krzna, "Kopenhagen fur", najavila je zatvaranje.

Mnogi trgovinski lanci, poput "Blumingdejla" rasprodaju poslednje bunde kako bi mogli da zatvore svoje salone za prodaju krzna. Pre godinu dana, Kalifornija je zabranila prodaju proizvoda od prirodnog krzna do 2023. godine. Mnogi luksuzni modni brendovi, poput "Barberija", "Šanela", "Armanija", "Ralf Lorena" i "Versačea", zabranili su upotrebu prirodnog krzna.

Trgovina krznom je zabranjena u Britaniji, Belgiji, Nemačkoj i Irskoj. Holandija treba da ugasi farme krzna do 2024. godine, a Francuska do 2025. godine.

Čak i za one koji i dalje vole krzno, kaput od nerca izgubio je svoju privlačnost.

- Godinama unazad, klasični kaput od nerca bio je bezvremenski - kaže Nikolas Sekas, njujorški krznar čiji je otac 1961. osnovao "Sekas internešnal", specijalizovan za nerc.

- Nekada su dolazili muž i žena, i muž je plaćao bundu. Sad ulaze žene i znaju šta žele da kupe. To čak nije ni kaput, to je pre jakna ili prsluk.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još