Nedoumice oko "Južnog toka" su faza u pregovorima

BEOGRAD, 18. marta 2011. (Beta) - Funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović-Milanović ocenila je u petak da je pisanje medija da bi Rusija mogla da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok, faza pregovora izmedju Rusije i Turske i da nema veze sa Srbijom.

"To što se dešava je faza pregovora između Rusije i Turske da gasovod prodje preko Crnog mora. Verovatno će postići dogovor i naći se na sredini", rekla je agenciji Beta Mihajlović-Milanović, koja je članica stranačkog Saveta za energetiku.

Ona je rekla da je uvek tako kada su u pitanju veliki infrastrukturni projekti u kojima učestvuje više država i kada svaka želi bolju poziciju, podsetivši da je slično bilo i tokom pregovora sa Bugarskom.

Prema njenoj oceni, to što se dešava, nema veze sa Srbijom i energetskim sporazumom koji je Srbija potpisala sa Rusijom, ali bi sa ruskom stranom trebalo razgovarati.

"Ako kasni Južni tok, trebalo bi da znamo zašto. Značajno je da znamo i kada će biti gotova studija izvodljivosti, kada se počinje sa izgradnjom prve faze", kazala je ona.

Potpredsednik ruske vlade Igor Sečin, koji je učestvovao 16. marta u razgovorima predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je za list Komersant da Moskva može da odustane od ideje izgradnje podvodnog dela gasovoda Južni tok.

Pogledajte još