Finalno veče Radijskog festivala

Spuštena je zavesa na četvrti FERAS – festival zabavne muzike koji organizuje Radio S. Posle glasanja tri žirija (kompozitori, muzički urednici radio-stanica i publika putem SMS-a) prvo mesto podelili su Saša Kovačević ("Bolji čovek") i Goca Tržan i Al Dino ("Ko ljudi").

Ovakav epilog je, na neki način, pravedan. Da se procedura striktno poštovala do kraja, na tronu bi bio samo Saša, jer je uz "dvanaesticu" od muzičkih urednika, dobio i deset bodova od publike (kod Goce i Al Dina bilo je 12+8+8). Međutim, numera "Ko ljudi" dobila je najviše SMS glasova, što ipak, uz poštovanje prema stručnjacima, ima najveću težinu.

Centar "Sava" je druge finalne večeri bio tek nešto bolje popunjen. Gorak utisak ostao posle subote malo je ublažen, bar kad je u pitanju takmičarski deo. Većina zalutalih izvođača je ipak završila takmičenje pre poslednjeg kruga. Nažalost, Radio S, koji, generalno, zaslužuje pohvale za uspešno organizovanje ove manifestacije, obrukao se ubacivši za vreme glasanja blok "Burne devedesete". Afirmativan naziv za ono što se dešavalo na našoj estradnoj sceni pre desetak godina je, u najmanju ruku, neukusan. Podsećanje na "lik i delo" pevača i grupa koji su doprineli da reč "estrada" osim zabavnog, dobije politički predznak i sva obeležja treša, crna je rupa FERAS-a. 

"Horor devedesete", na primer ?

Sinoć je dodeljeno i nekoliko nagrada na godišnjem nivou. Spisak izgleda ovako :
Najbolji debitant – Aleksa Jelić
Grupa – "Neverne bebe"
Pevačica – Aleksandra Radović
Tekst – Đorđe Balašević za pesmu Zdravka Čolića "Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi“
Hit radio-stanica – "Ruka za spas", Saša Kovačević,
Aranžer – Dejan Abadić, za pesmu Željka Samardžića "Mesec u vodi"
Album – "Mesec u vodi", Željko Samardžić
Pevač – Željko Samardžić
Pesma – "Devojka", Željko Joksimović

Đorđe Balašević se, prema očekivanjima, nije pojavio na bini. Nagradu je preuzela njegova ćerka Jovana, dok se Joksimović javio video-porukom iz Australije, gde je trenutno na turneji.

Brojne nagrade pripale su i učesnicima festivala. Najbolji scenski nastup imala je grupa "Son Cuba Son", najbolju interpretaciju Elena Risteska, devetnaestogodišnji Dženan Lončarević je najbolji debitant na FERAS-u... Zanimljivo je da su ove nagrade dodeljene – u bekstejdžu!?

Sa bine su na kraju, u skladu s jednom od pobedničkih pesama, poručili: "Da se ko ljudi rastanemo do sledeće godine i petog FERAS-a." Ostaje nada da će on biti, s muzičke strane, kudikamo kvalitetniji od ovogodišnjeg.

Tekst: Milan Ćunković 
Foto: Marko Risović

Pogledajte još