ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Razlozi zbog kojih ste pospani nakon obroka

Veliki broj ljudi ima problem sa pospanošću nakon obroka.

Do pospanosti dovodi veća količina proteina i soli u hrani, ali i količina hrane koju pojedemo za jedan obrok, zaključili su naučnici sa The Scripps Research Instituta u SAD-u.

Nakon istraživanja u kom su pratili ponašanje voćnih mušica, naučnici su povezali konzumiranje određene hrane sa osećajem pospanosti i potrebom za snom nakon toga - što se dešava i ljudima i mušicama.

Hrana koja uspavljuje

Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon jela pokazuju da mušice koje su više jele - duže spavaju kasnije, gde san može da traje od 20 do 40 minuta, nakon čega su se vraćale u normalno stanje budnosti.

Kako bi se ustanovilo da li postoji povezanost ovog stanja sa određenim namirnicama - mušice su dobile hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera, nakon čega je jedno bilo jasno - proteini i so utiču na san nakon obroka, dok namirnice sa većom količinom šećera u sebi ne mogu da dovedu do ovog stanja.

Ukoliko želite da izbegnete ili pak da izazovete potrebu za snom nakon jela, pažljivo birajte šta ćete pojesti za taj obrok.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još