fbpx

Osnivanje razvojne banke dobar potez

BEOGRAD, 19. marta 2011. (Beta) - Ekonomista Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je da je ideja Vlade Srbije da podrži izvoz kroz osnivanje razvojne banke dobar potez, ali da će trebati vremena da bi se videli prvi efekti.

"Dobro je započeti i u tom pravcu uraditi nešto, ali trebaće da prodje minimum godinu dana da bi se videli prvi efekti, a to sigurno neće biti moguće za vreme mandata ove vlade", kazao je on agenciji Beta.

Djogović je objasnio da preduzeća koja bi konkurisala za sredstva za podršku izvoza prvo moraju da imaju odredjene biznis planove ili da daju odredjene garancije ukoliko postoje izvozne mogućnosti za plasman roba.

"Preduzećima zatim treba i odredjeni vremenski period da pokrenu i prošire proizvodnju na bazi tih kredita, jer se ne radi o uslužnoj delatnosti i prvi rezultati i efekti mogu da se očekuju tek za godinu dana", kazao je on.

Prema njegovim rečima, početni kapital razvojne banke mogao bi biti delom iz budžeta, a možda će biti i odredjenih donacija od nekih drugih finansijskih institucija.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.