Zapad bombarduje Libiju, Gadafi preti

TRIPOLI, 20 marta 2011. (Beta-AFP) - Medjunarodna koalicija bombardovala je u nedelju ujutro Libiju iz vazduha i sa mora, uključujući i glavni grad Tripoli, na šta je libijski vodja Muamer Gadafi uputio pretnje da će pretvoriti Sredozemlje u "borbeno polje".

Koalicija na čelu sa SAD, Francuskom i Britanijom u subotu je na osnovu rezolucije UN i uz podršku arapskih zemalja, prešla u ofanzivu da bi zaustavila represiju nad pobunjenicima koji su ustali protiv Gadafijevog režima 15. februara.

Vašington i London su ispalili više od 110 Tomahavk raketa sa brodova i podmornica od subote u 20.00 po centralnoevropskom vremenu na više od 20 ciljeva u Libiji, uključujući na sisteme antiraketne odbrane i strateške komunikacijske čvorove, sve na libijskoj mediteranskoj obali.

Intervencija kojom se koordinira iz američkog štaba u Nemačkoj počela je vazdušnim napadom Francuske na vozilo Gadafijevih snaga u 17.45, to je bio prvi napad posle zelenog svetla UN u četvrtak da se može pribeći sili da bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

Učestvovali su i britanski lovci Tornado koji su ispalili krstareće rakete "stormšedou" .

Prema okvirnom bilansu iz libijskih zvaničnih izvora 48 ljudi je poginulo a 150 je povredjeno u tim napadima, od čega 26 u Tripoliju.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.