fbpx

Crkvama vraćeno 40,5 odsto traženog zemljišta

BEOGRAD, 20. marta 2011. (Beta) - Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog gradjevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji.

Vraćeno je 62.362 kvadratnih metara objekata, što predstavlja 16,3 od ukupne površine traženih objekata. Kako se dodaje, Direkcija za restituciju je donosila samo rešenja kojima je vršeno vraćanje imovine u naturalnom obliku.

Prema grubim procenama Direkcije za restituciju u obliku naturalne i zamenske restitucije moglo bi biti vraćeno i do 90 odsto od ukupnog obima tražene imovine.

Iako je Članom 4. Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama, predvidjena tri modela vraćanja imovine (naturalna restitucija ,naknada u obliku vraćanje druge odgovarajuće imovine, tzv. ,zamenska" restitucija i novčano obeštećenje) u praksi se primenjuje samo naturalni oblik restitucije, tamo gde je to moguće, navode u Direkciji.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.