Dragan Stojković Piksi se vraća u Japan

Dragan Stojković Piksi se ne plaši zemljotresa i cunamija. Ljubav prema Japanu i Nagoji je veća pa se proslavljeni fudbaler vraća u Japan i najavljuje da će japansko prvenstvo biti nastavljeno od sredine aprila.

Piksi za „Novosti“, je govorio o zemljotresu, planovima, porodici, Srbiji, kaže da su za dlaku izbegli katastrofu i da su Japanci vrlo disciplinovan narod.

- Bilo je strašno - još ne može da dođe sebi naš proslavljeni fudbalski as i trofejni trener Nagoje Dragan Stojković Piksi, kojeg je razorni zemljotres zadesio u Zemlji izlazećeg sunca.

Za dlaku izbegao katastrofu

Sa suprugom Snežanom stigao je krajem ove sedmice u Pariz, tu gde im je druga kuća.

- Praktično svi strani igrači i treneri su, zbog trenutne situacije, otišli svojim kućama. Prestali smo s treninzima. Odlučili smo, u konsultacijama s fudbalskim savezom Japana, da igračima damo slobodnih nedelju dana - kaže Piksi u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“.

Naš fudbalski as zemljotres je doživeo u - vozu. Tragovi različite vremenske zone i teškog iskustva još su vidljivi.

- Supruga me je doveza na stanicu. Krenuli smo u 14.40, a već u 14.46 voz je naglo zakočio i stao. Znali smo da je u pitanju zemljotres. Pri malom podrhtavanju tla, vozovi u Japanu gube električnu energiju i staju. Ljuljanje je dugo trajalo. Prvi put u životu sam imao takvo iskustvo. Zabrinuo sam se i pokušao odmah da pozovem suprugu telefonom. Morao sam dvadesetak puta da okrenem broj, pre nego što sam je dobio.

Koliko vam je trebalo da shvatite šta se zapravo dogodilo?

- Shvatili smo istog momenta. Nije prošao ni minut, a na displeju u vozu je izašla informacija. Onda smo kompjuterima i telefonima saznali da je grad Sendaj, u koji smo krenuli, pogođen sa 7 stepeni. Gledali smo, u vozu, šta se dešava, cunami koji je počeo da nosi i melje sve pred sobom. Bile su to potresne, užasne slike.

(old_image)

Trening u Nagoji zakazan za 22. mart

Japanci su, kako priča Piksi, i pored katastrofe ostali mirni.

- Znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama, jer žive na trusnom području. Ipak, videla se velika zabrinutost kod svih. Slike su potresne. Mesto koje je imalo 9.500 ljudi, sad, na primer, više ne postoji na mapi.

Piksi je trening zakazo za 22. mart i ovaj trening biće održan tog dana po podne, kao što je i planirano. Piksi pretpostavlja da će već do sredine aprila prvenstvo biti nastavljeno.

Najveći kvalitet Japanaca skromnost

Slavni fudbaler ne krije da je zabrinut zbog radijacije ali i kaže: "To je život. Znam da ljudi tamo sve čine što mogu i već je do nas stigla informacija da su jedan reaktor uspeli da priključe na struju"

Piksi kaže da je velika skromnost, iako je Japan ekonomska sila, najveći je kvalitet Japanaca.
- Raduju se bilo kakvom poklonu, bez obzira na njegovu vrednost. Bitna im je pažnja. Nisu bahati, ne razbacuju se, veoma su disciplinovani i poštuju drugog. Ne bih toliko dugo ostao tamo, da to nije tako.

Pogledajte još