SIJAĆE STARIM SJAJEM: Koloseum u Rimu dobija potpuno novi pod i pozornicu

Italijanske vlasti planiraju da ponovo izgrade pod Koloseuma kako bi se u njemu održavali nastupi, a turisti i posetioci mogli da uživaju u grandioznosti građevine iz centralnog dela arene.

Planovi razvoja arheološkog parka Koloseum podrazumevaju da odavno istruleli pod arene bude ponovo napravljen.

- Biće to sjajna tehnološka intervencija koja će dati posetiocima mogućnost ne samo da njime hodaju i uživaju u areni sa centralnog mesta gde su se gladijatori borili, već i da vide podrum i podzemne delove Koloseuma - rekao je ministar za kulturno nasleđe Dario Franćeskini.

Italijanske vlasti traže da dizajnerski i inženjerski tim da napravi pod koji će moći da se pomera i koji će biti postavljen iznad hipogeuma – prostorija koje su se nalazile ispod njega, a koje su se pružale na dva sprata i imale 8 liftova za podizanje životinja i gladijatora direktno u arenu.

Planira se da pod bude završen 2023. godine, a uz pod će biti instalirana i serija liftova koji će povezivati podzemlje sa pozornicom. Radovi se procenjuju na 18,5 miliona evra.

Napravljen 80. godine, Koloseum je bio veliki inženjerski poduhvat i takva arena do tada nije nigde viđena. Mogao je da primi između 50.000 i 80.000 ljudi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexles.com

Pogledajte još