Razjasniti pitanje korišćenja podataka BIA

0

Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je da pitanje korišćenja podataka bezbednosnih službi u izboru sudija i tužilaca mora biti razjašnjeno do kraja, da ne bi opterećivalo predstojeću reviziju tog postupka.U …

BEOGRAD, 20. marta 2011. (Beta) – Zaštitnik gradjana Saša Janković ocenio je da pitanje korišćenja podataka bezbednosnih službi u izboru sudija i tužilaca mora biti razjašnjeno do kraja, da ne bi opterećivalo predstojeću reviziju tog postupka.

U autorskom tekstu koji je objavljen u nedelju u listu “Blic” Janković je ocenio da korišćenje podataka Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u izboru sudija i tužilaca predstavlja problem, jer to pitanje nije regulisano zakonom.

“Problem postoji ako su podaci BIA ipak korišćeni, ali bez zakonskog osnova i propisane procedure koja bi omogućavala objektivnost takvog postupka, te sprečavala zloupotrebe”, rekao je Janković.

On je ocenio da bi oni koji su kandidati za tužioce i sudije trebalo da budu podvrgnuti bezbednosnim proverama, kao osobe koje će odlučivati u delikatnim postupcima i istragama, ali da je taj njegov predlog svojevremeno odbila radna grupa za izradu Zakona o tajnosti podataka.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.