Ministarstvo finansija još nema predlog za akcize

BEOGRAD, 21. marta 2011. (Beta) - Ministarstvo finansija Srbije još nije pripremilo predlog uskladjivanja akciza na naftne derivate, rečeno je u ponedeljak Beti u tom ministarstvu.

U Ministarstvu finansija nisu mogli da potvrde da će predlog kako da se usklade akcize na gorivo iz uvoza i iz domaće prerade biti pripremljen za razgovore u utorak u Briselu potpredsednika Vlade Srbije Božidara Djelića sa zvaničnicima Evropske unije.

DJelić će predvoditi delegaciju Srbije na sutrašnjem zasedanju u Odbora za praćenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije sa EU, a jedna od tema razgovora biće primena dvojnih akciza na gorivo, koje je Srbija uvela izmenama Zakona o akcizama.

Skupština Srbije je krajem prošle godine usvojila je amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza od 1. januara povećane više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije (NIS).

Evropska komisija je ocenila da je Srbija uvodjenjem dvojnih akciza prekršila Prelazni trgovinski sporazum, a Vlada Srbije se obavezala da će prepispitati primenu izmena Zakona o akcizama.

Pogledajte još