VREME JE ZA ZIMSKI DETOKS: Pomorandže za mršavljenje i zdrav život

Ova citrusna voćka bogata je vitaminom C, koji sprečava da se razbolimo tokom zime. Međutim, ukusne pomorandže imaju sposobnost da pomognu kod mršavljenja i pozitivno utiču na opšte zdravlje organizma. Savršene su i za tople letnje, ali i za hladne zimske dane.

Zbog čega je važno konzumirati pomorandže?

Pomorandže sadrže mnoga lekovita svojstva, a zbog svog tipičnog slatko-kiselog ukusa i prijatnog mirisa, spadaju u voće koje ima ima široku primenu.

Najbitnije prednosti konzumiranja pomorandže:

1. Leče desni i čiste jezik

Prirodni sok od pomorandže pomaže u sprečavanju suvoće usne duplje, smiruje upalu desni, pomaže kod zarastanja ranica i obezbeđuje zdravlje usta. Takođe, nakon pranja zuba, unutrašnju stranu pomorandžine kore možete istrljati preko zuba i desni.

2. Otklanjaju infekcije grla

Sok od pomorandže sprečava nagomilavanje štetnih materija i bakterija koje se zadržavaju u grlu, a posebno na krajnicima. Nemojte cediti sok od pomorandže, kako bi pulpa svojom težinom mogla da pročisti grlo.

3. Jačaju imuni sistem

Ovo je jedna od najpoznatijih karakteristika pomorandže. Pomorandže jačaju imunitet zahvaljujući velikoj količini vitamina C koju sadrže. Prirodni sok od pomorandže ili jedna pomorandža dnevno, zaštitiće vas od gripa, prehlade, kašlja, kijavice...

4. Pročišćavaju creva

Jedan od razloga zbog kog su pomorandže idealne za mršavljenje, je upravo taj što pomažu u eliminaciji svih toksina i nečistoća koje se talože u crevima i na taj način sprečavajući zatvor. Nemojte preterivati sa konzumiranjem pomorandža, jer ćete tako izazvati kontraefekat, tj. dijareju. Međutim, najbitnije je da pomorandže pomažu pri eliminaciji otpadnih materija koje se lepe za zidove creva.

Pomorandže za mršavljenje

Svakoga dana trebalo bi da pijete 2 litre prirodnog soka od pomorandže na dan (1 litar na prazan želudac i jedan u toku dana ili uveče). Ujutru sok popiti pola sata pre doručka, a ostatak popiti 2 sata nakon ručka ili 2 sata nakon poslednjeg obroka.

Sok bi trebalo da bude sveže isceđen i nemojte ga cediti danas za sutra. U zavisnosti od veličine i sočnosti pomorandže, za pripremu 1 l soka biće vam potrebno oko 16-18 pomorandži. Iskoristite trenutak kada su pomorandže na akciji, kako biste kupili više kilograma odjednom. Za ovu dijetu koristite isključivo sok od sveže ceđenih pomorandži, nikako sok od pomorandže u tetrapaku ili slično.

Šta još smete da jedete tokom ove dijete?

Nije reč o tome da jedino pijete sok od pomorandže, već i da vodite zdrav i ujednačen način ishrane, da se bavite sportom i da imate zdrave navike.

Kada je u pitanju ishrana jedite što više svežeg voća i povrća, uključite mahunarke i sočiva u ishranu, jedite suvo voće, koristite integralna brašna i smeđi šećer, izbegavajte slatkiše, kolače i peciva, kafu, gazirana i alkoholna pića i umesto toga pijte čaj.

Što se tiče fizičke aktivnosti, pokušajte da vežbate pola sata dnevno, 2-3 puta sedmično. Možete izaći da prošetate, da vozite bicikl, da trčite, prošetate psa, ići na ples, plivanje itd. Ne morate ići u teretanu da biste vežbali i bili u formi.

Kada pominjemo zdrave navike, ne zaboravite sledeće: noćni odmor u trajanju od 8 časova, izbegavajte stres, smanjiti pritisak i obaveze.

Pored toga što ćete uz pomoć pomorandži moći da smršate i pripremite svoje telo za lepše dane, pomorandže će vam pomoći i da: pročistite krv, poboljšate funkciju jetre, imate lepšu kožu, razgradite naslage na stomaku, zalečite čireve, sprečite i lečite infekcije, poboljšate lučenje žuči, pobedite zatvor, dezinfikujete i očistite debelo crevo, poboljšate odbrambeni sistem, poboljšate zdravlje bubrega, poboljšate rad žlezda, lečite ciste i tumore i ublažite upalu bešike.

Izvor: Zdravisimo.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još