fbpx

Veselinu Markoviću pripala nagrada Borisav Stanković

BEOGRAD, 21. marta 2011. (Beta) - Književna nagrada "Borisav Stanković", koju dodeljuje grad Vranje u okviru manifestacije "Borina nedelja", pripala je Veselinu Markoviću za roman "Mi razliciti", saopštio je žiri za dodelu tog priznanja.

Žiri koji su činili Mirjana Djurdjević (predsednica), Vladimir Arsenić, Tijana Spasić, Vesna Petrić i Zoran Dimić doneo je odluku većinom glasova pošto je dva glasa dobio roman "Mrtvo polje" Srdjana Srdića.

U saopštenju žirija se navodi da je Markovićev roman nesvojstven za srpsku književnu produkciju, pa se samim tim iz nje i izdvaja svojim kvalitetom, kao i da roman odlikuje sistematičnost u pristupu temi, brižljivo izgradjen stil, kao i fabularnost koja ne preza od slobodnih, a opet uverljivih konstrukcija.

U užem izboru za ovo priznanje od 36 pristiglih predloga našle su se i knjige Svetislava Basare "Početak bune protiv dahija", "Mrtvo polje" Srdjana Srdića i "Oštar start" Miće Vujičića. Nagradu, koja će biti uručena na zatvaranju manifestacije "Borina nedelje", 29. marta u Vranju, čine povelja i novčani iznos od 300.000 dinara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.