Srbija će tražiti linearno povećanje IPA pomoći

BEOGRAD, 21. marta 2011. (Beta) - Srbija će i zvanično predložiti linearno povećanje sredstava iz pretpristupnih fondova (IPA) i pristup većoj makrofinansijskoj podršci EU za naredni višegodišnji okvir IPA posle 2013, rečeno je u ponedeljak EurAktivu u Kancelariji za evropske integracije.

Srbija će prethodno te predloge usaglasiti sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU, rekao je za EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs) zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i koordinator za fondove EU Ognjen Mirić.

Mirić je rekao da će početkom aprila u Beogradu biti održan sastanak zemalja Zapadnog Balkana na kome će biti razmotrena zajednička platforma u vezi sa novim ciklusom finansijske podrške EU reformama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo.

On je izrazio očekivanje da će polovinom aprila zvanični stav biti već formulisan i predstavljen Evropskoj komisiji, a da će se konsultacije intenzivirati u maju, kada se očekuju i direktni razgovori sa državama članicama EU.

Upitan da li sistem IPA dozvoljava mogućnost prilagodjavanja potrebama zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Mirić je rekao da je to moguće ali da oko toga mora da se složi 27 članica i da takva ideja potekne od same Evropske komisije.

Pogledajte još