fbpx

Da Vinčijev kod

Da li ste rešili zagonetku ljudskog postanja? Niste? Gledajte ovaj film - da se ne bi obrukali u društvu.
Ostvarenje o kome se dugo i polemički pričalo mnogo pre nego što je i doživelo premijeru - na otvaranju ovogodišnjeg festivala u Kanu. Knjiga Dena Brauna, koja je poslužila kao inspiracija autorima filma, izazvala je silne kontroverze u gotovo svim krajevima belog sveta čim se pojavila u prodaji - marta 2003. godine. Ipak, izgleda da film baš i neće poći tim putem. Manje kontroverze, manje legende...
Ko je gledao "Poslednje Hristovo iskušenje" ili čitao Nikosa Kazancakisa, verovatno je doživeo jače emocije. U stvari, prve tri četvrtine dva i po sata dugog "Da Vinčija" su prava stvar. Ima tu i misterije, teorija zavera, nagoveštaja ljubavi, slikovitih opisa uzaludnosti mržnje, intriga uslovljenih (pra)istorijskim zabludama... Ali, u poslednjoj četvrtini nešto škripi. Možda to i jeste namerno, da se sami zapitamo o svrsi nalaženja pravih rešenja, ali možda je samo i vrhunac mogućnosti sadašnjeg Holivuda. Kako ko želi da shvati.
A  žene kao svevišnja inspiracija? Treba, ipak da pitamo Isusa da li je stvarno toliko voleo Mariju Magdalenu. Ili, bar da se obratimo onima koji su ga stvarno poznavali.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.