Ishranom do boljeg raspoloženja

Postoje dani kada se osećamo umorno, iscrpljeno, dekoncentrisano i bezvoljno. Međutim, prema rečima Branke Mirković, nutricioniste pametnim odabirom namirnica možemo da poboljšamo raspoloženje. Evo i na koji način.

ANTISTRESNA HRANA
U periodima stresa izbegavajte kafu, crni i zeleni čaj, cola i energtska pića kao i alkoho. Rafinirani šećer i kofein (osnovni sastav cola i energetskih pića), izazivaju brze uspone i padove šecera u krvi što je veliki šok za organizam.

 
HRANA ZA MIR I SPOKOJ
Šećer i skrob u ugljenimhidratima povećavaju nivo serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu testeninu, integralni hleb, interalni pirinač, pasulj, krompir, voće, povrće... 

 
PROTIV ZABRINUTOSTI
Složeni ugljenihidrati biljnog porekla posebno krompir, integralne žitarice, hleb, pirinač, kokice, med sadrže triptofan koje telo pretvara u serotonin koji je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljenihidrati podstiču otpuštanje insulina u krvotok a inzulin čisti put triptofanu da dodje do mozga i pretvara se u “hormon spokoja” serotonin.

To nam daje osećaj mira i zadovojstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.Ako ste nervozni i uznemireni, izbegavajte kafu i sve energetske napitke sa kofeinom, crni i zeleni čaj. 

 
PROTIV DEPRESIJE
Jedite složene ugljenehidrate, crni hleb, integralnu testeninu i pirinač, suve smokve i kajsije, pasulj. Neophodna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. spanać), selena ima u semenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini.

Nedostatak folne kiseline (folacina) je jedan od uzroka depresije jer saradjuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina spada u vitamine B kompleksa, i može se dodavati u tabletama. Ako ste tužni izbegavajte alkohol, jer je depresor nervnog sistema, što znači pojačava depresiju.

Izvor: Blic

Pogledajte još