Zabrana Mađarske garde

BUDIMPEŠTA, 18. decembar 2007. (FoNet) - U Budimpešti je pokrenut postupak za zabranu aktivnosti Mađarske garde. Osnivanje ovog ekstremističkog udruženja krajem prošlog leta je, pored kritika u zemlji, izazvalo uznemirenje i oštra reagovanja u susednim zemljama u kojima žive mađarske manjine.

Vrhovno državno pravobraniliaštvo, kako je sinoć saopšteno, uputilo je predlog sudu da raspusti ovu nacionalističku poluvojnu formaciju s obrazloženjem da gardisti svojim antiromskim i antisemitskim izjavama i akcijama podstiču rasnu netoleranciju.

"Sloboda okupljanja ne sme da krši druga osnovna prava", izjavio je portparol vrhovnog pravobranilaštva Atila Morvai koji je saopštio da je predlog za raspuštanje Garde predat nadležnom sudu.

Ovaj korak vlasti usledio je pošto su 9. decembra oko 300 gardista u unformama, koje podsećaju na mađarske nacističke jedinice iz Drugog svetskog rata, defilovali na pretećoj antiromskoj demonstraciji.

Gardu je u avgustu osnovao ultranacionalistički Pokret za bolju Mađarsku. U međuvremenu je ova formacija narasla sa 56 na najmanje 700 ljudi. Kao glavni cilj garde istaknuta je promena vlade u Mađarskoj i zaštita Mađara u okolnim zemljama - Slovačkoj, Rumuniji i Srbiji.

Mađarski premijer Ferenc Djurčanj uporedio je ovu gardu sa Hitlerovim "smeđim košuljama". Formiranje garde izazvalo je posebno oštra regovanja jevrejskih i romskih organizacija u zemlji i regionu, kao i državnih i političkih struktura u Slovačkoj.

Pogledajte još