"Pametne prese" i kako ih najpametnije iskoristiti

U okviru projekta "Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima" koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i zajednički finansiraju Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S i Solagro u okviru programa razvojnih partnerstava sa privatnim sektorom - develoPPP.de, postavljena je prva pametna presa u IDEA Organic prodavnici, u Ulici kralja Petra, na broju 74. Ovo je prva od deset pametnih presa koje će biti postavljene u svim IDEA Organic i drugim maloprodajnim objektima kompanije Mercator-S u Beogradu, a koje za cilj imaju smanjenje otpada reciklažom limenki kroz benefite koje svaki kupac korišćenjem pametne prese ostvaruje.

Šta je pametna presa?

Pametna presa je mobilan i efikasan uređaj koji smanjuje zapremnu otpada za 90% u odnosu na početno stanje. Ona je inovativno rešenje domaće start up kompanije Solagro koje na praktičan i efikasan način reciklira limenke i priprema ih za dalju preradu, a zanimljiva je činjenica da je limenka, za razliku od plastične flaše, materijal koji može beskonačno da se reciklira. Naziv "pametna" je ova presa dobila zbog mogućnosti da se poveže sa ostalim pametnim uređajima poput mobilnog telefona.

Kako se pametna presa koristi?

Upotreba pametne prese je laka, brza i jednostavna, a pored smanjenja otpada, sada donosi i brojne benefite za svakoga ko je u IDEA Organic prodavnici koristi. Aplikaciji možete pristupiti putem web sajta https://solagro.app. Pre svakog ubacivanja limenke u presu za reciklažu skenirate QR kod i na osnovu toga sakupljate poene koji donose popuste na odabrane proizvode. Kroz Solargo platformu možete pronaći lokaciju najbliže prese, informisati se o reciklažnom procesu i pratiti broj recikliranih limenki sa prikazom ostvarenih ušteda.

Koji su benefiti za sve koji recikliraju limenke u IDEA Organic?

Sa ciljem da se što veći broj Beograđana uključi u akciju zaštite životne sredine smanjenjem otpada kroz reciklažu limenki, kompanija Mercator-S je pripremila odlične popuste kao nagradu za one koji podržavaju ovaj cilj. Naime, za svaku recikliranu limenku se dobija 10 bodova, a u zavisnosti od broja bodova koje ste korišćenjem aplikacije prikupili, možete ostvariti sledeće popuste: 50 poena donosi vaučer za 10% popusta na artikal po izboru, 100 poena vaučer za 20% popusta na artikal po izboru, a 200 poena vaučer za 25% popusta na artikal po izboru. Potrošač koji do 30. aprila 2021. godine sakupi najviše poena osvaja glavnu nagradu - Play Station 4 konzolu. Vaučeri se mogu iskoristiti u svim beogradskim IDEA prodavnicama, a popust se obračunava na kasi i važi za jednu kupovinu obavljenu od strane fizičkih lica, bez obzira na način plaćanja. Popust se ne sabira sa drugim popustima i ne važi za akcizne, akcijske, artikle sa konačnom cenom, artikle snižene uz Super Karticu za korisnike Super Kartice, sveže meso, duvanske proizvode, dnevne novine i časopise.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.