STROGA PRAVILA U BORBI PROTIV KORONE: Belgija zabranila "nebitna" putovanja

Premijer Belgije Aleksander de Kro najavio je zabranu svih "nebitnih" putovanja u Belgiju i iz Belgije u periodu od 27. januara do 1. marta.

- Treba da bude jasno da mi ne gradimo zid oko naše zemlje. Dolazak i odlazak je i dalje moguć, ali mora postojati dobar razlog - poručio je De Kro.

Među "opravdanim" razlozima belgijske vlasti podrazumevaju: poslovna putovanja, prekogranične radnike, pomoć osobi u nevolji, studente, posete roditelja maloletnoj deci i prisustvo sahranama.

Belgijski premijer je nakon najnovijeg zasedanja Nacionalnog komiteta ocenio da se epidemiološka situacija u Belgiji "stabilizovala", ali da "opasnost nije prestala", posebno imajući u vidu nove, zaraznije sojeve virusa.

Od ponedeljka svi putnici iz Velike Britanije, Južne Afrike i Južne Amerike moraju poštovati desetodnevni karantin, sa testiranjem prvog i sedmog dana.

Nerezidenti će morati da urade dvostruki test - jedan na polasku i jedan pri dolasku u Belgiju. Belgijske vlasti donele su i odluku o mogućem otvaranju frizerskih i kozmetičkih salona i drugih nemedicinskih kontaktnih profesija od 13. februara, ali pod uslovom da epidemiološki brojevi nastave da se povoljno razvijaju. U slučaju otvaranja tog sektora, zaposleni će morati da nose FFP2 maske i da se testiraju jednom nedeljno.

Klijenti će biti u obavezi da nose bar hirurške maske, ali i da čekaju ispred salona ukoliko se unutra ne može obezbediti dovoljna fizička distanca.

U Belgiji je i dalje na snazi policijski čas, koji je uveden sredinom oktobra, a barovi, restorani, kulturne i sportske ustanove ostaju zatvorene do daljeg.

Izvor: b92.net
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još