Faithless nastupili u Areni

Nakon više od sat i po koncerta punog energije, „Faithless“ su se sa srpskom publikom oprostili kako dolikuje. Niko u Areni nije želeo da ide kući, a članovi grupe „Faithless“ punog srca su se zahvaljivali i poklanjali.

Iako su, pre nešto manje od godinu dana, nastupali u EXPO centru, „Faithless“ su se vratili pred još brojniju publiku. Ovog puta u Beogradskoj areni, otvoren parter i severni deo tribina, bili su tesni da prime sve one koji su želeli da ih čuju i vide.

Koncert je počeo tačno 21.30, kako je i najavljeno. Počeli su sporo, a vrhunac je bio pri kraju koncerta, sa bisom. Pesma „Sun to Me“ zagrejala je publiku, a onda je pravi doživljaj dala „God is a DJ“. Na bini je video zid širok 14 metara, na kome su se, za vreme pesme, nizale slike – veliki hram ili krovovi, koji su predstavljali dom za sve koji su bili u Areni.

Ono što je bilo pravo iznenađenje jeste pevač Harry Collier! Nema reči koje mogu toliko verno da opišu njegov glas. Savršen, prijatan, oplemenjujuć, na momente negde između muškog i ženskog, menja se s emocijama i melodijama. Ostavlja bez daha...

Đuskali smo još i uz pesme „Feel me“ (Sjajan Harry koji je dao dušu ovoj pesmi) i „Crazy Bal’heads“ sa poslednjeg, prošlogodišnjeg albuma „The Dance“. Podsetili smo se i starih „Mass Destruction“, „Muhamed Ali“, i himne – „Insomnia“. Arena je u glas pevala „Not Going Home“, jer te večeri niko nije želeo kraj koncerta. Neko je sve vreme držao platno na kome je pisalo „Why Go“...

Ne treba zaboraviti ni Sister Bliss, koja je srce benda. Bez njenih moćnih klavijatura koncert ne bi zvučao toliko dobro, i „We Come 1“ ne bi bila tako energična i jaka.

Dve gitare, perkusije, bubnjevi, klavijature i glasovi učinili su ovaj koncert nezaboravnim. Krcat parter krenuo je ka izlazima zadovoljan i s osmehom na licu.

Koliko su Faithless postali bliski sa ovdašnjom publikom najbolje je opisala Sister Bliss u izjavi povodom prošlogodišnjeg koncerta u Beogradu: „Obožavamo nastupe u Srbiji, publika je čudesna! Prvi put kada smo dolazili 2004. bili smo impresionirani neverovatnom energijom srpske publike. Za razliku od većine drugih bendova koji, ne znam zašto, retko sviraju u istočnoj Evropi, mi volimo koncerte u ovom delu Evrope jer je publika fantastična“.

Posle ove turneje, bend „Faithless“ se razilazi. Neki kažu – jer nemaju šta više da ponude. Možda je odluka došla u pravo vreme. Fanovi u Srbiji pamtiće ih kao veliki bend, koji, kao što su i obećali, odlazi sa stilom.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Bogdan Pedović

Pogledajte još