U čemu se vozi Vladimir Putin?

Maksimalna bezbednost, ali i vrhunski luksuz za ruskog premijera - na ovaj način bi se uprošćeno mogla opisati prevozna sredstva koja će Vladimira Putina konačno dovesti u Beograd. Saznajte više o avionu tipa "Iljušin IL-96-300 PU" i specijalnom vozilu (namerno ne kažemo automobilu, jer on to i nije!) "ZiL - 41052".

Ruski premijer Vladimir Putin, bez sumnje, jeste jedna od osoba iz svetskog političkog vrha koja zahteva posebno obezbeđenje zbog rizika koje njegova pozicija podrazumeva. Osim do detalja osmišljenih bezbedonosnih procedura, jedna od omiljenih "misterija" su i luksuzni avion "Iljušin IL-96-300 PU", ali i nezamislivo bezbedno specijalno vozilo "ZiL - 41052".

Mediji su odavno ocenili da je i u vazduhu, ali i na kopnu, Putin nadmašio američkog predsednika Baraka Obamu, kako u bezbednosti, tako i u raskošu.

(old_image)

U zlatu jezdi kroz vazduh

Avion tipa "Iljušin IL-96-300 PU", kompanije "Rusija" dugačak je 55 metara, a težak 230 tona. Sa vrednošću procenjenom na 300 miliona dolara, avion koji najčešće prevozi Vladimira Putina, ali predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, smatra se jednim od najskupljih aviona na svetu. Osim najsavremenijeg sistema specijalnih veza, telekomunikacija i navigacije, Putinu i Medvedevu na raspolaganju su radni kabinet, dve spavaće sobe, kupatilo, sala za sastanke, soba za odmor i kabinet za reanimaciju.

Osim što je "čudo tehnike", "Iljušin IL-96-300 PU" svako premijerovo putovanje pretvara u glamurozni šou u kome učestvuje svaki detalj - od velikog natpisa "Rusija" na bokovima, do skraćenice "PU" u nazivu koja u prevodu znači "komandni punkt". Prvi ovakav avion izrađen je za potrebe bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, ali ga je za Putinove potrebe doradila jedna britanska firma, što je koštalo oko 30 miliona dolara. Pored ostalog, ta svota novca je otišla i na zlatne slavine, sedišta od najfinije italijanske kože, zidove presvučene svilo, najskuplje kristalne čaše, moderan televizijski sistem, tri bara u trupu letilice, radni kabinet veličine 10 kvadratnih metara...

Slike unutrašnjosti Putinovog aviona su dospele na Internet 2007. godine, kada ih je objavio jedan rumunski blog, što je posle prenela i svetska štampa. Putinu se to nimalo nije svidelo, pa se priča da je angažovao obaveštajnu službu da saznaju od kog izvora su procurele ove fotografije, zbog koji su mnogi pričali da ruski premijer uživa u avionu poput šeika.

(old_image)

Blindiran na kopnu

Međutim, od Putinovog aviona, interesantnije je samo blindirano vozilo, zapravo oklopna kola (nikako se ne može nazvati automobilom!) "ZiL - 41052". Brzinom do 195 kilometara na sat, Putin jezdi ulicama Moskve i svih gradova u kojima gostuje u ručno izrađenom vozilu sa neprobojnim staklima i nezamislivo visokim stepenom zaštite.

Sa sedam sedišta i težinom od oko 5.5 tona, Putinov "ZiL" može da izdrži i manji nuklearni udar. Posebno neviđeno, a čime ne može da se pohvali ni Obamino vozilo, jeste debljina krova od titana koja iznosi 12 centimetara, čime bi "ZiL" mogao da izdrži težinu tenka tipa T-72. Stakla na prozorima mogu da izdrže hice iz minobacača, a točkovi se automatski pretvaraju u gusenice kada vozilo naiđe na neravan teren.

U vozilu koje poseduje čak šest telefona, nalazi se još niz pogodonosti koje bi mogle da zatrebaju premijeru Putinu.

Vozilo koje većinu fascinira, ruski ambasador u Srbiji - Aleksandar Konuzin objašnjava sledećim rečima:

- To nije samo iz bezbednosnih razloga, već i zato što taj automobil ima tehničke mogućnosti zahvaljujući kojima Putin deo obaveza može da izvrši i u automobilu.

Iako možda nepoznate širom sveta, limuzine sa potpisom fabrike "ZiL" (skraćenica od: Zavod imeni Likhachova) su po ceni u rangu više popularnih "Majbaha" i "Rols-Rojsova", a vozile su sve ruske državnike - od Staljina do Putina i Medvedeva.

Katarina Milovanović

Pogledajte još