Toplane će uštedeti 150 miliona dinara

ŠABAC, 23. marta 2011. (Beta) - Toplane u Srbiji će otplatom pozajmljenog mazuta po ceni od 41 dinara za litar uštedeti 150 miliona dinara, izjavio je u sredu predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

"Vlada Srbije je odobrila toplanama da mazut otplate po nižoj ceni od one koja je bila na tržištu u vreme kad je mazut pozajmljen iz robnih rezervi, što je velika pomoć toplanama, ali pre svega gradjanima koji su imali uredno grejanje", rekao je Stojanović za agenciju Beta.

On je objasnio da je na početku grejne sezone cena mazuta bila 47,6 dinara za litar i da veliki broj toplana nije mogao da nabavi taj energent. Toplane su, prema njegovim rečima, pozajmile iz državnih robnih rezervi 50.000 tona mazuta u vrednosti 1,1 milijarde dinara.

Sadašnja tržišna čena mazuta je 53,6 dinara, a Vlada Srbije je u utorak uveče na telefonskoj sednici odlučila da toplane pozajmljeni mazut vrate po ceni od 41 dinara za litar, a da razlika do tržišne cene robnim rezervama bude nadoknadjena iz budžeta.

Pogledajte još