Opozicija: Novi zakon neće pomoći najugroženijima

BEOGRAD, 23. marta 2011. (Beta) - Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) ocenili su u sredu da predloženi Zakon o socijalnoj zaštiti neće pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, ukazujući da u budžetu nema dovoljno novca za povećana izdvajanja.

Poslanici vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije (LDP) naveli su, u raspravi o amandmanima na Predlog zakona o socijalnoj zaštiti, da će novi zakon poboljšati položaj i povećati primanja najsiromašnijih gradjana.

Palament je završio raspravu o amandmanima na taj zakonski predlog, a rad će nastaviti u četvrtak raspravom o amandmanima na Predlog zakona o sportu.

Poslanici SRS naveli su u raspravi da u budžetu trenutno nema sredstava za veća socijalna davanja koja su novim zakonskim rešenjem predvidjena, i da, čak i ako država želi da pomogne gradjanima, nema dovoljno novca za to. Oni su amandmanom zatražili zakonski okvir kojim bi se, kada se poboljša ekonomska situacija u Srbiji, povećala socijalna davanja za najugroženije kategorije stanovništva.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da je cilj zakona i reforme sistema socijalne zaštite proaktivna uloga centara za socijalni rad i socijalnih radnika. On je kazao da je u zakon uveden pojam "voditelja slučaja", koji će pružati usluge socijalne zaštite kroz individualizovani pristup.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) naveli su da država nema dovoljno novca za poboljšanje sistema socijalne zaštite i da su zakonska rešenja "interventna a ne preventivna".

Pogledajte još