Kočnica za beogradizaciju

Ravnomernije "raspoređivanje" nezaposlenih. U Beogradu do novembra prijavljeno više od 223.000 slobodnih radnih mesta, a posao je našlo 209.000 osoba, odnosno čak 20.000 više nego u isto vreme lane

Nezaposlenost u Beogradu značajno opada, što se jasno vidi i u novembarskom statističkom "ogledalu", kada je registrovano 110.414 nezaposlenih osoba, daleko manje nego istog meseca prošle godine, kada je na evidenciji bilo 138.713 nezaposlenih. Stopa nezaposlenosti u prestonici smanjena je sa 17,76 na 14,82 odsto u novembru, što je svojevrsni rekord u celoj zemlji. Kako za "Pregled" ističe Dušanka Milošević, direktor filijale Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje, na ovaj pad najviše su uticale nove mere za zdravstveno osiguranje, kada je značajan broj nezaposlenih izmešten s "biroa“, veća ponuda poslova, ali i pojačane aktivne mere zapošljavanja usmerene na tražioce posla, ali i poslodavce. "Čišćenje" evidencije biće nastavljeno i u idućoj godini, jer je primećeno da postoji određen broj lica koja "glumi" nezaposlenost, u stvari, i ne traže posao, već su na spiskovima radi ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu ili pak na "markicu" za prevoz. 

Dušanka Milošević ističe da je cela ova godina protekla u znaku osmišljavanja programa za pomoć nezaposlenima i da će još veći intenzitet mera i programa da nastavi i u idućoj godini, što ukazuje da je beogradsko tržište rada jedno od najdinamičnijih ne samo u zemlji, već i šire u regionu. Osobe bez posla u narednoj godini mogu da očekuju mnogo inovacija - pored opštine Zvezdara, klubovi za traženje posla otvoriće se u svim opštinama, biće priređeno 17 sajmova zapošljavanja, deset više nego ove godine. Težište aktivnosti biće stavljeno na saradnju s firmama i poslodavcima, a posebno dobre efekte u novom zapošljavanju dalo je sklapanje sporazuma o saradnji beogradske filijale za zapošljavanje sa 93 poslodavca i 11 opština. 

Pritisak na zapošljavanje u Beogradu je ogroman, o čemu govore i podaci da je do novembra prijavljeno više od 223.000 slobodnih radnih mesta, a posao je našlo 209.000 ljudi, čak 20.000 više nego u isto vreme lane. Posredstvom regionalnih razvojnih programa pokušaće se ravnomernije "rasporediti“ ogroman broj nezaposlenih u republici te tako ublažiti sadašnje procese "beogradizacije", ukazuje Dušanka Milošević. Ona skreće pažnju da je nezaposlenost i dalje najveći privredni i socijlani problem, jer je na teritoriji cele Srbije u novembru bilo 882.882 nezaposlenih lica, uz 26 odsto evidentirane nezaposlenosti.

("Pregled")

Pogledajte još