Fondacija Novak Đoković nastavlja "Sezonu darivanja"

U Srbiji, tek svako drugo dete ima pristup kvalitetnom ranom obrazovanju. Odnos prema detetu u periodu ranog razvoja može odigrati ključnu ulogu u ostvarivanju njegovog potencijala, a kako bi ta činjenica iz teorije prešla u praksu, Novak Đoković Fondacija organizuje donatorsku kampanju “Sezona darivanja” već treću godinu zaredom.

Kampanja je simbolično počela na međunarodni dan darivanja “Giving Tuesday”. Ideja kampanje jeste da podstakne ljude da prepoznaju značaj ulaganja u rani razvoj, empatije, deljenja i pomaganja drugima, a misija im je da do 2030. godine svakom detetu u Srbiji obezbede mesto u vrtiću, da im pruže kvalitetan početak u obrazovanju koji će im omogućiti da ostvare svoje potencijale.

Jedan od njihovih projekata je izgradnja i adaptacija vrtića sa ciljem stvaranja bezbedne i podsticajne sredine u kojoj deca mogu da rastu, razvijaju se i uče. Do sada su rekonstruisali i opremili 45 vrtića širom Srbije, pomogli više od 30.000 dece, obučili 1.600 učitelja/vaspitača i podržali 4.500 roditelja.

Ovu misiju je, osim osnivača, prepoznalo više od 600 plemenitih ljudi i kompanija širom sveta, zahvaljujući kojima je ukupno prikupljeno blizu 400.000 dolara. Tokom prošlogodišnje kampanje, prikupljeno je 140.000 dolara, a Novak i Jelena Đoković, inspirisani gestom svih koji su se pridružili akciji, odlučili su da svojim ličnim sredstvima dupliraju prikupljenu sumu, čime je Fondacija za obnovu i rekonstrukciju vrtića u Srbiji dobila na raspolaganje skoro 30 miliona dinara.

Zbog pandemije COVID-19 i propisanih državnih mera bezbednosti, njihovi infrastrukturalni projekti su tokom 2020. godine u nekom periodu bili stopirani, međutim, vremenom su nastavljeni i završeni, a glavni cilj Fondacije za ovu godinu je otvaranje novih vrtića u Vajskoj i Ljubišu, za čiju izgradnju treba sakupiti 100.000 dolara.

U selu Vajska, u opštini Bač, svake godine do 60 dece krene u vrtić. Oni u smenama koriste jednu radnu sobu koja je u sklopu lokalne osnovne škole i koja može da primi samo do 20 dece. Roditelji imaju veliku potrebu da decu upišu u celodnevni boravak kako bi mogli više da rade i time obezbede veću finansijsku sigurnost svojoj porodici, međutim zbog nedovoljnog kapaciteta vrtića, to nije moguće organizovati.

Opština Bač je poznata po tome što je dom čak 25 nacionalnih manjina. Zato je u celoj ovoj oblasti, u radu sa decom akcenat na učenju jezika sredine, socijalizaciji i uključivanju što većeg broja iz marginalizovanih grupa. Na taj način, predškolsko obrazovanje briše bilo kakve stereotipe koji nastaju u ranim godinama, pomaže deci da se lakše adaptiraju na sredinu u kojoj žive i da se bez ikakvih prepreka druže i uče sa svojim vršnjacima.

Otvaranjem novog vrtića u selu Vajska, biće obezbeđen prostor koji je odvojen od lokalne osnovne škole, koji je u potpunosti prilagođen deci u ranim godinama i koji je opremljen najmodernijim igračkama, nameštajem i didaktičkim materijalom. Novi vrtić će svake godine moći da primi 80 mališana iz ovog i okolnih mesta. Povećanjem kapaciteta, ne samo da će veći broj dece dobiti pristup kvalitetnom ranom obrazovanju, nego će biti omogućen i celodnevni boravak koji će dosta značiti njihovim roditeljima.

„Pretškolska ustanova "Kolibri" Bač, odnosno vrtić u Vajskoj dogradnjom i adaptacijom dobija, povećanje obuhvata dece za 20%, zatim uključivanje i povećanje obuhvata dece iz marginalizovanih i osetljivih grupa, naročito romske, i romsko-rumunske dece. Takođe, važno je i to što ćemo imati rano uključivanje dece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, i što ćemo stvoriti jednake smeštajne uslove za svu decu preškolskog uzrasta. Sada imamo samo jednu sobu, a na kraju ćemo dobiti tri radne sobe i prostor, koji ispunjava normative smeštaja za decu predškolskog uzrasta. Sve nabrojano je od izuzetne važnosti za stvaranje adekvatne fizičke sredine i smeštajnih kapaciteta, kako bi se povećao obuhvat dece predškolskog uzrasta u vrtiću Vajska.“ – rekla nam je Ana Boškić, direktorica PU Kolibri Bač.

Osim u Vajskoj, vrtić će dobiti i mališani u selu Ljubiš, rodnom mestu mnogih srpskih talenata i akademika. U ovom malom, zabačenom mestu u okolini Zlatibora se i dalje kriju pravi biseri, koji nažalost ne mogu da razviju svoj puni potencijal jer nemaju pristup ranom obrazovanju.

Porodicama koje tu žive je veoma teško da odvedu decu u neki od vrtića u okviru opštine Čajetina, zbog velike udaljenosti i loših uslova na putevima. Ukoliko se meštanima ovog sela ne pruže bolji uslovi za obrazovanje njihove dece, biće primorani da napuste svoje rodno mesto, čime bi Ljubiš postao još jedno od mnogih napuštenih sela u Srbiji. Otvaranjem prvog vrtića u selu Ljubiš, Fondacija će obezbediti 20 mesta i time obuhvatiti svu decu iz ovog kraja uzrasta 1 do 6 godina koja do sada nisu imala pristup ranom obrazovanju.

Na sajtu Fondacije, možete da izaberete kom timu želite da donirate – timu Vajska ili timu Ljubiš. Osim ovim putem, za sve korisnike VIP, TELENOR I TELEKOM mobilnih operatera otvoren je poseban humanitarni broj 2205, koji simbolično predstavlja datum Novakovog rođendana, a cena poruke iznosi 100 dinara.

Brend Donesi se već pridružio timu Vajska i zajedno sa Fondacijom Novak Đoković pokrenuo inicijativu "Donesi još jedan vrtić u Srbiju". U okviru ove akcije korisnici će moći prilikom naručivanja da doniraju sredstva uz pomoć kojih će Fondacija otpočeti izgradnju vrtića u selu Vajska. Takođe, možete se pridružiti i kupovinom limitiranih proizvoda brenda Škrabac, inspirisanih kampanjom. Na njihovom sajtu Škrabac možete poručiti kreativne poklone za svoje najbliže. Kampanji su se pridružili i Robert Čoban, direktor Color Press Grupe, koji je rođen, školovao se i odrastao u Baču i podržava Tim Vajska, kao i dečji pisac Ljubivoje Ršumović jer je Ljubiš njegovo rodno selo. Obojica sa Novak Đoković Fondacijom dele iste vrednosti i želju da ni jedno dete u Srbiji ne bude zaboravljeno. Naši poznati glumci, muzičari i sportisti takođe su prepoznali značaj ove kampanje, a među njima su Ivan Bosiljčić, Jelena Tomašević, Sloba Mićalović, Nina Janković, Ivana Španović, grupa Hurricane, Nenad Pagonis, Ana Štajdohar, Dragana Mićalović, Anastasija Ražnatović, Aleksandar Radojičić, Hristina Popović, Srđan Timarov, Mari Mari i Marina Ćosić.

Kampanja je, takođe, podržana na društvenim mrežama Fondacije, Novaka i Jelene Đoković, i od strane pojedinih influensera, a mi vas pozivamo da se setite svojih uspomena iz vrtića, uključite i pomognete da ova deca dobiju ono što zaslužuju.

Zar nije to nešto vredno sticanja, i još vrednije čuvanja?

Novinar: Gordana Bjelajac
Fotografije: Fondacija Novak Đoković

Pogledajte još