Mihael Šumaher željan dokazivanja

MELBURN, 24. marta 2011. (Beta-AP) - Bez obzira što ima 42 godine i što se prošle godine neslavno vratio u Formulu jedan, vozač Mercedesa Mihael Šumaher želi da se dokaže u sezoni koja počinje u nedelju.

Šumaher se prošle godine vratio trkama posle tri godine penzije, ali se tokom sezone nijednom nije popeo na pobednički podijum za svoj Mercedes, i na kraju je bio deveti. On se prošle godine i mučio sa izdržljivim gumama Bridžstoun.

Posle impresivnog zimskog testiranja, ali i promene guma i prelaska na potrošniji Pireli, Šumaherove nade su porasle.

"Najvažnije je što želim da se dokažem sebi. Bez obzira da li su u pitanju gume, ili tri godine pauze, ili nepoznavanje krivina i pozicija, i sve što sam morao da uradim da bi sve to funkcionisalo. Samo znam da sada imam osećaj i da sam se vratio", rekao je Šumaher.

Sezona počinje u nedelju ujutru u Melburnu.

Mark Veber iz Red Bula ocenio je da je Mercedes tim koji će ove sezone pobeivati.

"Merceds je dobro završio zimsko testiranje i ove sezone će sigurno pobeđivati. Pokazali su pouzdanost i nema razloga da ne budu kandidati za titulu, uz Ferari i Meklaren", rekao je Veber.

Šumaher je kazao da se bolid popravio, baš kao što su u ekipi očekivali.

"Znali smo da nismo u ritmu na prvim testovima, ali smo se koncentrisali na posebne detalje... samo u poslednjih nekoliko testova smo mogli da vidimo da sve radi kako treba", rekao je sedmostruki šampion Formule jedan.

Gume nisu jedina stvar kojoj je Šumaher morao da se prilagođava od kada je 1991. godine debitovao u Džordanu.

"Od dana ručnog prenosa brzina kada sam počinjao, prošao sam kroz periode aktivnog vešanja, kontrole proklizavanja, ABS, i tako dalje. A tu je bila i sva ta elektronika na volanu. Sada imamo prilagodljiva zadnja krila i KERS. Mogu samo da kažem da volim sve što će me učiniti bržim, a čemu mogu da se prilagodim", objasnio je on.

Šumaher je sada koncentrisan na početak sezone i ne može da dočeka da se prekine sa nagađanjima, i da se tačno vidi šta može novi bolid.

"Izlazimo za vikend i videćemo šta je realno. Testiranje je jedno, a trka je drugo. Posle toga možemo da idemo u detalje i da ih analiziramo i vidimo da li je bilo dobro i pronađemo šta se zaista desilo. Previše se priča, trenutno", rekao je Šumaher.

Pogledajte još