Počela obuka za mirovne misije u bazi Jug

VRANJE, 24. marta 2011. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u četvrtak da je u vojnoj bazi "Jug" kod Bujanovca počela obuka pripadnika Vojske Srbije za učešće u mirovnim misijama.

Prilikom obilaska pogona "Jumko" iz Vranja, Šutanovac je rekao da je u pitanju obuka standardnog tipa, odnosno da nije namenjena učešću u nekoj posebnoj misiji.

Šutanovac je naveo da je u bazi kod Bujanovca počela obuka za sve pripadnike mirovnih misija koji idu van granica, ali nije precizirao koliki broj pripadnika vojske prolazi obuku, niti za koje zemlje se pripremaju.

"Vojska Srbije je imala dugoročno dobru saradnju sa Libijom. Zbog poznate situacije obustavljeni su planovi za izgradnju vojne bolnice u toj zemlji, ali čim situacija bude dopustila, mi smo spremni da taj projekat nastavimo", izjavio je Šutanovac.

Na pitanje novinara zašto Srbija nije potpisnik medjunarodne Konvencije o zabrani upotrebe kasetnih bombi, iako je sama jedna od najvećih žrtava njihove upotrebe tokom bombardovanja 1999. godine, Šutanovac je odgovorio da je razlog "bezbednost naše zemlje".

Pogledajte još