STANJE OPASNO PO ŽIVOT: Alergija na vežbanje - verovali ili ne, zaista postoji

Zvuči neverovatno, ali, da, možete biti alergični na fitnes. Alergija na vežbanje je medicini poznato stanje i zove se anafilaksa izazvana vežbanjem. Bar tako tvrde stručnjaci.

Alergija na vežbanje nije samo izgovor. Verovali ili ne, neki ljudi zaista razvijaju ovo stanje.

Teško je zamisliti da vam doktor izgovara: "Vežbanje će biti loše za vaše zdravlje". Retko, ali i to se događa. Tiktokerka Kira, jedna je od retkih na svetu kojima fitnes šteti. Vežbanje joj izaziva tešku alergijsku reakciju.

- Celo telo počne da me svrbi i moje lice počne da natiče - opisuje Kira kako reaguje na džogiranje.

Disanje joj postane toliko ubrzano i otežano, da je prilikom prvog napada morala da pozove mamu da dođe po nju. Ova devojka je nekoliko minuta nakon džogiranja zvala hitnu pomoć jer je počela da gubi i vid. Tri antialergijske injekcije u hitnoj pomoći su joj spasile život.

- Doktor mi je bukvalno zabranio da se ikada više vratim u teretanu. Bilo je neverovatno čuti da sam alergična na vežbanje - zaključuje tiktokerka.

Da li zaista postoji alergija na vežbanje?

Da li je ova devojka zaista alergična na vežbanje ili ne - teško je reći. Svi znamo da su društvene mreže izvor informacija ali i zabluda.

Ipak, alergija na vežbanje postoji. To je retko stanje koje se naziva anafilaksa izazvana vežbanjem. U suštini, čovek reaguje na alergen tek prilikom teške fizičke aktivnosti kao što je vežbanje.

Prvi put, ovo stanje zabeleženo je još 1979. godine. Nije ni tako jako retka - javlja se kod jednog od 20.000 ljudi.

- Ovo je stanje opasno po život. Osobe dobijaju osip, otežano disanje i na kraju upadaju u šok - kaže Purvi Parik, alergolog.

Postoji čak i podtip ovog stanja, koji zahteva da se spoje alergen, hrana i vežbanje da bi se dogodila reakcija.

Koji su simptomi alergije na vežbanje?

Simptomi su uobičajeni za alergijske reakcije. Tu su svrab, pečati, osip, crvenilo, skraćeni dah, povraćanje, dijareja, gubitak svesti. Smrti nisu zabeležene, ali se stanje svakako smatra opasnim po život.

Šta izaziva alergiju na vežbanje?

Naučnici još nisu sigurni kakva je veza između vežbanja i alergijske reakcije.

- Još nije jasno zašto je baš vežbanje okidač. Ono što jeste poznato je spisak namirnica koje osoba unese pre nego što krene na trening - kaže Parik.

Ako želite da izbegnete ovo retko stanje, najmanje tri sata pre treninga nećete jesti morske plodove, školjske, orašasto voće, kikiriki, cerealije... Spisak je poduži.

Alergijsku reakciju izaziva trening umerenog intenziteta, a najčešće džoging. Temperatura i vlažnost vazduha verovatno imaju dodatnog uticaja.

Kako da znam da li sam rizična grupa?

Anafilaksa izazvana vežbanjem najčešća je kod mladih, u dvadesetim godinama. Takođe, poznato je da žene imaju veće šanse da razviju alergiju na vežbanje.

Ima li leka?

Alergija na vežbanje leči se kao i svaki anafilaktički napad. Intramuskularno se daju epinefrin, antihistaminik, steroidi...

Za sada nema načina da se ovakav alergijski napad spreči. Jedini savet je da se izbegavaju medikamenti i hrana pre treninga.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još