Bolje ocene fondovima

Objektivna ocena rada srpskih investicionih fondova u decembru trebalo bi da bude bolja od ocene u oktobru, smatra porfolio menadžer investiciong fonda "Fima proaktiv" (FIMA ProActive) Vladimir Pavlović. On kaže da je razumljivo što, u situaciji kada cene na Beogradskoj berzi beleže pad, i vrednosti investicionih jedinica imaju sličan trend. Istovremeno se postavlja pitanje kako posluju investicioni fondovi i da li od profesionalnog upravljanja imovinom članovi imaju ili nemaju koristi. Početkom oktobra, ocene rada investicionih fondova bile su pozitivne, što znači da ako je fond od osnivanja ostvario rast u iznosu od 10 odsto na tržištu koje je palo 12 odsto od njegovog osnivanja, takav fond se smatrao uspešnim, tvrdi Pavlović. 

On kaže da danas, više dva meseca kasnije, na tržištu koje je kumulativno palo 30 odsto od maja meseca (kada su berzanski indeksi zabeležili svoje maksimalne vrednosti), teško je oceniti fond koji je zabeležio rast od osnivanja u iznosu od tri odsto. Berzanska korekcija koja je u toku idealna je prilika za sve investitore da preispitaju svoju stratešku alokaciju imovine. Portfolio menadžeri iz okruženja smatraju da su politički rizici uglavnom već ugrađeni u cene. Za investitore koji čekaju da tržište "dotakne donju tačku" možda može da posluži sugestija da je mnogo lakše uprosečiti cene oko pomenute "donje tačke" nego čekati baš taj dan. Pavlović kaže da svaki investitor treba da obrati pažnju na stratešku alokaciju imovine u svom ukupnom portfoliju na akcije, investicione fondove, obveznice, bankarske depozite i nekretnine. 

Ukoliko je ova alokacija napravljena u skladu sa stepenom rizika koji investitor može da podnese, u situaciji kada cena akcija pada, učešće akcija i investicionih fondova će padati u ukupnom portfoliju, odnosno investitor će na tržištu koje je palo dokupiti akcije i investicione fondove da bi njihovo učešće ostalo konstantno. Na tržištu koje raste, učešće akcija i investicionih fondova će rasti, pa investitor treba da smanjuje pozicije, odnosno da prodaje kada su cene visoke, kaže Pavlović. Međutim, u situaciji kada se investitori "preinvestiraju", odnosno kada ulože više novca u akcije i investicione fondove nego što bi trebalo za stepen rizika koji mogu da podnesu, u situaciji kada tržište pada oni su u panici). U ovom slučaju oni prodaju kada su cene niske, i realizuju kapitalne gubitke. Inače, investitor nije ostvario kapitalnu dobit, niti kapitalni gubitak sve dok ne proda imovinu o kojoj je reč.

("Pregled")

Pogledajte još