PENZIONERI IZUZETI IZ PROCEDURE: Kako da se prijavite za 60 evra pomoći?

Građani će u drugoj polovini aprila moći da se putem kol centra i sajta trezora Srbije prijavljuju za pomoć države od dva puta po 30 evra, a za penzionere sledi dodatnih 50 evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je gostujući na TV Prva rekao da će penzinerima dodatnih 50 evra biti isplaćeno u septembru.

Naveo je da će za građane biti dovoljno jedno prijavljivanje i ko se prijavi za 30 evra koji se isplaćuju u maju, neće morati da se prijavljuje za drugih 30 evra koje sleduju u novembru, već će ih dobiti automatski.

Kada je reč o penzionerima, oni neće morati da se prijavljuju uopšte, jer, kako je objasnio Mali, postoji uhodan sistem sa Fondom PIO oko isplata najstarijima.

Za pomoć neće morati da se prijavljuju ni korisnici socijalne pomoći, a njih ima oko 150.000 i za njih postoje podaci i pare će im biti isplaćene i bez prijavljivanja.

Na pitanje kako odgovara na pojedine kritike koje govore da pomoć treba dati samo najugroženijima, Mali kaže da su svi građani bili ugroženi zbog pandemije.

- Hoćemo da pokažemo solidarnost i jedinstvo, smatramo da svi građani treba da dobiju pomoć ako za to ima mogućnosti, a ima - rekao je Mali.

On je još najavio je i tri puta po 50 odsto minimalne zarade za svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima. Pomoć će, podsetio je, dobiti i prevoznici.

Govoreći o velikim preduzećima, Mali je poručio da se rade ozbiljne analize. One su pokazale da kod velikih preduzeća, 25 njih imala su pad veći od 70 odsto, a kod malih preduzeća više od 10.000 njih imalo je takav pad.

- Zato se još razmišlja o pomoći velikim preduzećima - rekao je on.

Ministar je istakao da bi prošla godina finansijski bila najbolja u 30 godina da nije bilo pandemije korona virusa.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.